«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Μανόλης Τσακίρης: "Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο"

 

Στη φωτογραφία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, στην βεράντα του σπιτιού μας στην  Ύδρα, υπογράφει την τελευταία εκδοχή του σεναρίου της ταινίας του  «Ή Άλλη Θάλασσα»

Από: κ. Μανόλη Τσακίρη Συγγραφέα

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Μια μεγάλη απώλεια για την οικογένειά του κυρίως, αλλά και για την τέχνη του κινηματογράφου.
Είχα την ιδιαίτερη τύχη να είμαι συνεργάτης του για 14 χρόνια και ακόμα πιο τυχερός για τις άπειρες συζητήσεις που κάναμε μαζί για το σινεμά, την λογοτεχνία, την ποίηση, τα διεθνή γεγονότα.
Ο Θόδωρος ήταν λάτρης της Ύδρας και όποτε μπορούσε να έρθει στο νησί έμενε στο σπίτι μας. Του άρεσε πολύ να πηγαίνουμε στις Πλάκες του Βλυχού, στον εμβληματικό χώρο του αυτοδημιούργητου Αντώνη Ράμπια και της αγαπημένης μας Χρυσούλας Ράμπια.
Ο χαμός του με τραγικό τρόπο ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο. Δεν πρόλαβε να τελειώσει την ταινία του, με τίτλο  «Η Άλλη Θάλασσα» και στέρησε τον παγκόσμιο κινηματογράφο και τους σινεφίλ από μια ακόμα μεγάλη δημιουργία.
Ήταν ένας άνθρωπος απλός.  Κάθε πρωί έπαιρνε το λεωφορείο από την Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού, για να κατέβει στο Πεδίο του Άρεως, όπου εκεί κοντά ήταν το γραφείο του.
Θυμάμαι που μας διηγήθηκε στο σπίτι μας για την συνάντηση του με τον Ακίρα Κουροσάβα, τον θρυλικό δάσκαλο του κινηματογράφου, ύστερα από πρόσκληση του ιδίου. Ο Κουροσάβα έκλεισε έναν ολόκληρο όροφο στο ξενοδοχείο, ώστε να μείνουν μόνοι τους σε μια κουβέντα για τις τέχνες και ιδιαίτερα για το σινεμά, που κράτησε πολλές ώρες.
Στην ταινία  «Η Άλλη Θάλασσα» θα ήταν πρωταγωνιστής ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Τόνυ Σερβίλο, που πολλοί θα τον θυμούνται και για τον ρόλο του ως Τζούλιο Αντρεότι, στην ταινία “Il Divo”.
Θυμάμαι πάντα μια υπέροχη συνάντηση με δείπνο στο «La Strada», όπου ο Θόδωρος ήθελε να μας γνωρίσει με τον εξέχοντα σεναριογράφο και ποιητή, Τονίνο Γκουέρα, συνεργάτη κατ’ επανάληψη των κορυφαίων σκηνοθετών-δημιουργών του παγκόσμιου κινηματογράφου κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, Ταρκόφσκι, Αντονιόνι, Φελλίνι, Αδελφών Ταβιάνι, Ντε Σίκα, Ρόσσι. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος  συνεργάστηκε με τον Τονίνο Γκουέρα σε οκτώ ταινίες του.  Στην παρέα μας ήταν η σύζυγός του Φοίβη, πολύτιμο στήριγμά του και μητέρα των τριών παιδιών του, ο αξέχαστος φίλος, Σεραφείμ Φυντανίδης, διευθυντής επί 20 χρόνια της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και η Πόπη Μανιά-Τσακίρη.
Μανόλης Τσακίρης
Συγγραφέας
Βραβείο Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1978
Αριστίνδην μέλος του ΔΣ του Ελληνικού ICOMOS (Τεχνικού Συμβούλου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα)
Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας
Στενός συνεργάτης επί 14 χρόνια του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου