«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Στις 24.04.2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Ύδρας στο ΙΑΜΥ - Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοσκευή:«Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι»

 

Από: gimnasio.hydras
Την Τετάρτη 24.4.2024, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του ΙΑΜΥ κ. Ντίνας Αδαμοπούλου, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών του Γυμνασίου μας στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Κατά την επίσκεψη αυτή οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοσκευή:«Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι».  Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΑΜΥ σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των παιδιών με το ιστορικό γεγονός της μικρασιατικής καταστροφής όπως αυτό καταγράφεται στην ιστοριογραφία, τις μαρτυρίες και τη λογοτεχνία.
Πριν την ενασχόληση τους με τις δραστηριότητες του προγράμματος η Διευθύντρια κ. Αδαμοπούλου καλωσόρισε με θέρμη τους μαθητές/τριες μας και παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα που επρόκειτο να παρακολουθήσουν και τους στόχους αυτού. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή και αμέσως μετά έγινε η γνωριμία με τη βιβλιοσκευή. Αφού άκουσαν αποσπάσματα από βιβλίο σχετικό με το ιστορικό αυτό γεγονός και τα βιώματα των Ελλήνων προσφύγων και αντλώντας έμπνευση από αυτά, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν αργότερα το δικό τους βιβλίο. Οι ζωγραφιές που δημιούργησαν για το βιβλίο τους αλλά και οι σκέψεις και τα συναισθήματα που κατέγραψαν σ’ αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο τα ιστορικά γεγονότα μετουσιώνονται σε τέχνη και δημιουργία.
Οφείλουμε ειλικρινείς ευχαριστίες στην κ. Ντίνα Αδαμοπούλου για την πρόσκληση και τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, τη ζεστή φιλοξενία της στον χώρο καθώς και την προθυμία της για μελλοντικές συνεργασίες  του ΙΑΜΥ με το Γυμνάσιο Ύδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου