«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης του Γυμνασίου Ύδρας στην Αθήνα

 

Από: gimnasio.hydras
Στο πλαίσιο δράσης που εκπονείται κατά τη φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο μας για την αποδοχή της διαφορετικότητας πραγματοποιήθηκε στις 16.4.2024 εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης στην Αθήνα. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο θέατρο «Λαμπέτη» την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;» του Simon Stephens, η οποία αποτελεί θεατρική προσαρμογή του ομότιτλου βραβευμένου μυθιστορήματος του Mark Haddon. Πρόκειται για την ιστορία ενός 15χρονου εφήβου με σύνδρομο Αsperger, o οποίος προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσας του οδηγείται σε μια μεγάλη αλήθεια για τη χαμένη μητέρα του.
Η συγκινητική του ιστορία κατάφερε να κάνει τους μαθητές/τριες μας να διεισδύσουν στον κόσμο του ήρωα, να «περπατήσουν» στα ψυχολογικά μονοπάτια του αυτισμού και να δουν την κοινωνία μέσα από τα μάτια του διαφορετικού αυτού παιδιού. Μετά το πέρας της παράστασης και σε σχετική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του πρωταγωνιστή και των μαθητών/τριών αναδείχθηκε η διαφορετικότητα όλων των ανθρώπων και η αναγκαιότητα αφενός της έμπρακτης αναγνώρισης της μοναδικότητας του καθενός μας και αφετέρου του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων όλων.
Αμέσως μετά, οι μαθητές/τριες μετέβησαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης γνώρισαν τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, περιηγήθηκαν στις συλλογές προϊστορικών αρχαιοτήτων, αγγείων και μικροτεχνίας, έργων μεταλλοτεχνίας, αιγυπτιακών και ανατολικών αρχαιοτήτων ενώ στη συνέχεια θαύμασαν μια από τις σημαντικότερες, διεθνώς, συλλογή έργων γλυπτικής της ελληνικής αρχαιότητας, από τον 7ο αι. π.Χ. έως τoν 5ο αι. μ.Χ. Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Μουσείο, οι μαθητές/τριες περπάτησαν στο ιστορικό Θησείο και είχαν ελεύθερο χρόνο για φαγητό και ξεκούραση.
Ένα θερμό ευχαριστώ από το σχολείο μας στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ύδρας και στην Πρόεδρο της, κ. Ειρήνη Μπέλεση-Παύλου, για την ανάληψη του κόστους της μετακίνησης των μαθητών/τριών μας με πούλμαν κατά την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου