«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ο Άγιος Βασίλειος (του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας)

Ο ναός του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται εντός του περιβόλου του 2ου Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Ύδρας υψηλά της περιοχής Καμίνια της Ύδρας και έχει πολύ όμορφη και εμφάνιση και είναι μετά τρούλου. Εορτάζει την 1 Ιανουαρίου (Αγίου Βασιλείου) και 25 Ιανουαρίου (Αγίου Γρηγορίου) γιατί έχει την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γρηγορίου.
Ήταν παλαιά ενοριακή εκκλησία ο ρυθμός της είναι βυζαντινός και φαίνεται πως η αρχική βυζαντινή εκκλησία ήταν μικρότερη όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες (δείτε το σημείο όπου έγινε η παρέμβαση στην τελευταία φωτογραφία).  
Μέσα από τα γραπτά του ο Α. Μανίκη μας μεταφέρει ότι ο τότε Μητροπολίτης Αιγίνης και  Ύδρας Γεράσιμος Ράλλης  είχε την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου σαν παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού όταν μετέφερε την έδρα της Μητροπόλεως από την Αίγινα στην Ύδρα. Επιπλέον στον περίβολο του Σχολείου είχε οικία (Επισκοπείο) για κατοικία του και ταυτόχρονα λειτουργούσε και η Ναυτική Σχολή της Ύδρας στον ίδιο χώρο.
Ο πρωταρχικός Ναός του Αγίου Βασιλείου πιθανολογώ  ότι κτίσθηκε την Βυζαντινή εποχή αλλά πολύ μετέπειτα ο Μητροπολίτης Ύδρας (το 1817), έκανε παρέμβαση στο δυτικό τμήμα του ναού και το επέκτεινε (δείτε την σχετική φώτο), που φαίνεται ολοκάθαρα η διαφορετική τεχνοτροπία της τοιχοποιίας και το σημείο της προέκτασης (δείτε παρακάτω την τελευταία φώτο) όπως και στο εσωτερικό του. Το σπίτι του Μητροπολίτη Γεράσιμου Ράλλη καταστράφηκε την πενταετία από το 1915 έως το 1920.
Ο ναός του Αγίου Βασιλείου το 1828 είχε 126 ενορίτες και εφημέριο τον Παπά Γεώργιο Βελεστενλή, ακολούθησε ο εφημέριος Παπά- Ευστάθιος και περίπου το 1843 έπαυσε να είναι ενοριακή εκκλησία. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου