«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

«Κουντουριώτεια 2017»: Ιστορική μνήμη και απόδοση τιμών για τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη στην Ύδρα


ΥΔΡΑ -"ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ 2017"
Κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 με μεγάλη επιτυχία στην Ύδρα οι εορταστικές εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια 2017» για την 82η επέτειο του θανάτου του Ναυμάχου στον κατά θάλασσα αγώνα των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 και πρώτου Προέδρου της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Το πρωί της Κυριακής 27 Αυγούστου 2017 στις 10:15 με την τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, συλειτουργούντων του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερου και Γενικού  Αρχιερατικού Επιτρόπου   π. Ακίνδυνου Δαρδανού του Πανοσ.  Αρχιμανδρίτου π. Θεόδωρου Θεοδοσίου, του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωαννίκιου Καλαφάτη, του Πρεσβύτερου π. Γεώργιου Βλαχόπουλου και του Ιερολογιώτατου Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτάριου Δαρδανού.

Στη συνέχεια στη συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία από τον Πρώην Υπαρχηγό του ΓΕΝ, Αντιναυάρχο ε.α. κ. Δ. Λισμάνη  με θέμα: «Παύλος Κουντουριώτης – Ο τελευταίος των Υδραίων Ναυμάχων» που με γλαφυρό τρόπο μέσα από την ομιλία του μας μετέφερε στην εποχή των ναυμαχιών του Βαλκανικού πολέμου αλλά και στις ηγετικές ικανότητες του Ναυάρχου και τελευταίου Υδραίου Ναυμάχου Παύλου Κουντουριώτη. Ο Δήμαρχος Ύδρας Κ. Γ. Κουκουδάκης συνεχάρη τον Αντιναυάρχο ε.α. κ. Δ. Λισμάνη για την ομιλία του και αναφέρθηκε με τη σειρά του στον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και την ηρωική δράση αφού ήταν η αιτία που τώρα το Αιγαίο είναι μια Ελληνική θάλασσα. Μετά το πέρας της ομιλίας αντηλάγησαν αναμνηστικά δώρα και δόθηκαν τιμητικές πλακέτες μεταξύ του Δημάρχου Ύδρας, των Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Αιδεσ.  Πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό  Αρχιερατικό Επίτροπο   π. Ακίνδυνο Δαρδανό και τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτάριο Δαρδανό στο Ηρώο του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη στο λιμάνι της Ύδρας και στη συνέχεια έγινε  κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τις Στρατιωτικές Αρχές.
Μετά το πέρας της τελετής στο λιμάνι, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλαχόπουλο στον Τάφο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, πλησίον του Αρχοντικού Π. Κουντουριώτη όπως και κατάθεση στεφάνων.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Ιερός Κλήρος της Ύδρας, ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Ι. Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ύδρας κ Κ. Μαραγκού, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, δημοτικοί σύμβουλοι, από μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χ. Λαμπρίδης, ο Πρόεδρος της ΤΟ ΝΔ, κ. Ε. Πούλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ο Υποδιοικητής της Αστυνομίας Υπαστυνόμος Β’ κ. Δ. Γιαννακάκος, ο Αρχιπλοίαρχος κ. Δ. Σιούφρας ΠΝ, ο κυβερνήτης του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού που παρέστει για τις εκδηλώσεις,ο Διοικητής της ΑΕΝ, Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης, η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, κ. Κ. Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών Γιάννης Σαχίνης, η Ειδική Γραμματέας του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά κ. Μ. Βέτιμη, ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κ. Ι. Μαραγκουδάκης, ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας, κ. Α. Τζίρμπης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας, κ. Β. Τσιγκάρης, η κ. Α. Κουντουριώτη, η κ. Δανάη (δισέγγονη του Ναυάρχου), ο κ. Αλέξιος-Παύλος Στεφάνου και πλήθος κόσμου.  
Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Χαραμής.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου