«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Μνήμες με άρωμα μιας όμορφης παλιάς εποχής στην παρουσίαση των βιβλίων της Μ. Σοφιανού στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 και ώρα 8:30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας η παρουσίαση των βιβλίων της Μιράντας Σοφιανού και Φωτεινής Στεφανίδη «Η Προίκα» και της Ποιητικής Συλλογής της Μιράντας Σοφιανού «Το Νήμα Βαστάει Γερά» και «Φούγκα σε Χρώμα Κόκκινο». Επίσης παρουσιάστηκαν εκθεσιακά σπάνια υφασμάτινα και μεταξωτά που διέσωσε η οικογένεια Σοφιανού από τον διωγμό του 1914 από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Τα βιβλία παρουσίασαν η κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Αρχειονόμος, Ιστορικός, Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας η οποία μίλησε για τα βιβλία της κ. Μ. Σοφιανού που αποτελούν ένα σπάνιο «θησαυρό» πληροφοριών για την σύγχρονη Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στο έθιμο της προίκας για εκείνη τη εποχή που ήταν ένας θεσμός για κάθε κορίτσι να προικίζεται και μάλιστα η προίκα του να μαζεύεται από την γέννηση του. Διάβασε επίσης απόσπασμα από το βιβλίο «Η προίκα» αλλά και ποίημα από την όμορφη ποιητική συλλογή της Μιράντας Σοφιανού.
Ο κ. Θοδωρής Κοντάρας, Ιστορικός, Ερευνητής, ανέτρεξε σε ιστορικά στοιχεία για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασία και της Περγάμου όπου και κατέληξε η οικογένεια Σοφιανού η οποία όμως διώχθηκε από την πατρογονική της εστία που ήταν η Πέργαμος -όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες- και όπως είπε χαρακτηριστικά έβαλε μια ψηφίδα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Η συγγραφέας και ποιήτρια κ. Μιράντα Σοφιανού αναφέρθηκε σε μνήμες από τα παιδικά της χρόνια από στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας όπου κατέληξε η οικογένεια της μετά τον διωγμό από τη Μικρά Ασία μετά από την περιπετειώδη διάσωση της οικογένεια της αλλά και της προίκας που κατέληξε στην Ελλάδα. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των βιβλίων στην Αγγλική Γλώσσα από τον συγγραφέα και ποιητή Bruce Walter.
Στην παρουσίαση των βιβλίων παραβρέθηκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο Υπολιμενάρχης Ύδρας Υποπλοίαρχος ΛΣ κ. Β. Βαζαίος, η Σημαιοφόρος  ΛΣ κ. Β. Ψαρρού, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος και δεκάδες κόσμου.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου