«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

«Μinerals», εντυπωσιακές και πολυδιαστατικές ψηφίδες στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Εντυπωσιακή έκθεση ψηφιδωτού «Minerals» στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
Τα εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 21:00 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Τους παριστάμενους καλωσόρισαν και προλόγισαν για την έκθεση  η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, κ. Κων/να Αδαμοπούλου,  ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κων/νος Αποστολόπουλος, λόγω απουσίας της κ. Κατερίνας Χάσκα Θεατρολόγου-Κατόχου Μεταπτυχιακού «Παραστατικών Τεχνών στην εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» αναγνώσθηκε επιστολή της.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι ψηφοθέτες Τσιάμη Σοφία, Μώρης Γιάννης και Μώρης Γιώργος
Η εντυπωσιακή έκθεση «Minerals» αναδεικνύει το ψηφιδωτό που είναι μια μορφή τέχνης που σύμφωνα με μαρτυρίες πρωτοεμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο και στη συνέχεια εξαπλώνεται και διαδίδεται από Έλληνες καλλιτέχνες σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Οι ψηφίδες, εφόδια που παρέχει η φύση, μετατρέπονται σε ένα έργο που γίνεται τμήμα της ανθρώπινης πραγματικότητας. Πρόκειται για τη τεχνική που λειτουργεί ως μέσο έκφρασης κι ένωσης των τριών καλλιτεχνών οι οποίοι συμμετέχουν στην έκθεση «Μinerals».

Η Σοφία Τσιάμη δημιουργεί τα «Μinerals», γλυπτά παρουσίες στο χώρο που εμπνέονται από τα σχήματα και τα χρώματα των κατεργασμένων πολύτιμων λίθων, σκορπίζουν λάμψη και ταξιδεύουν τον θεατή από την αρχαιότητα στο σήμερα και από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η εικαστικός χρησιμοποιεί ψηφίδες κομμένες από μάρμαρα, σμάλτα και χρυσό, υλικά τα οποία έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Αναλυτικά, τα Μinerals είναι φτιαγμένα με ψηφίδες χρυσού και σμάλτων σε πολλά χρώματα ανάλογα εκείνων που απαιτούνται για το ρουμπίνι, το διαμάντι, τον αμέθυστο κλπ. Το μέγεθος των ψηφίδων είναι πολύ μικρό σε αντίθεση με εκείνες της γης. Έτσι αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η έννοια του «πολύτιμου».
Ο εικαστικός Γιάννης Μώρης στα έργα του χρησιμοποιεί σύμβολα όπως το τετράγωνο και ο κύβος. Σύμβολα που στο συγκεκριμένο έργο τέχνης λειτουργούν ως πυξίδα που ενθαρρύνει τον άνθρωπο και τον καθοδηγεί στους άγνωστους ορίζοντες της προόδου. Τα σχήματα που δημιουργούνται μέσα από αρμονικές χαράξεις σε όλη την επιφάνεια του προτεινόμενου έργου, αποτελούν στοιχεία που αφορούν την τέχνη στην τέχνη, στα μαθηματικά, στην μηχανική, στην αρχιτεκτονική, και γενικότερα στην φιλοσοφία της ζωής του ανθρώπου.
Ο εικαστικός Γιώργος Μώρης, στα έργα του κάνει τόσο αναφορά στο υλικό προέλευσης, με τις στρώσεις των πετρωμάτων να απεικονίζονται από το ίδιο το αισθητικό αντικείμενο, όσο και αναφορά στην πρώτη επεξεργασμένη κατάσταση του υλικού, την ψηφίδα. Το ψηφιδωτό σαν τελικό αποτέλεσμα μιας διεργασίας, είτε έχει τη μορφή μιας απεικόνισης είτε είναι απλά μια ανεικονική σύνθεση δύο ή τριών διαστάσεων, έχει αρκετά από τα στοιχεία εκείνα που στον κόσμο της τέχνης, γονιμοποιούν το απλό υλικό, δίνοντας ζωή σε μία νέα αισθητική οντότητα. Η αισθητική αυτή οντότητα, εμπεριέχει τόσο την ποιητική του δημιουργού, όσο και την ταυτότητα του υλικού. Ταυτόχρονα όμως ενσωματώνει όλες τις σκέψεις και αισθήσεις οι οποίες θα προκληθούν στον θεατή που αλληλοεπιδρά μαζί της.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κ. Αποστολόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, εκπρόσωπος από το Λιμεναρχείο Ύδρας, φιλότεχνοι  και πλήθος κόσμου.
Μετά τα εγκαίνια δόθηκε πλούσιος μπουφές στο δώμα του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από: 10 Αυγούστου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2017 και η επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας θα είναι μια όμορφη εικαστική εμπειρία για όσες και όσους επισκεφθούν και προσεγγίσουν τα έργα των τριών εικαστικών.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου