«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Οι κύκλοι και τα γυρίσματα του χρόνου στην Ύδρα - Περίοδοι οικοδόμησης και επανα-οικοδόμησης του νησιού

Έρευνα: Σπήλιος Φ. Σπηλιώτης
Οι κύκλοι και τα γυρίσματα του χρόνου στην Ύδρα - Περίοδοι οικοδόμησης και επανα-οικοδόμησης του νησιού.
Γράφοντας τις παρακάτω σειρές σκεπτόμενος ότι όλα είναι κυκλικά και όλα έχουν μια περιοδικότητα παραθέτω κάποια στοιχεία που με οδήγησαν στην περιοδικότητα των εκατό χρόνων για την Ύδρα. Διαβάζοντας επίσης κάποια ιστορικά στοιχεία θα διαπιστώσετε το βάσιμο για τους κύκλους των 600 χρόνων που αναφέρομαι.
1450 - 1550 μια περίοδος που βασικό της στοιχείο είναι ο εποικισμός του νησιού από φυγάδες του Βυζαντίου μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την επέκταση των Οθωμανών νοτιότερα. Ο πληθυσμός του νησιού εδράζει στα υψώματα νότια του λιμανιού και σταδιακά οχυρώνεται. Ιστορικό γεγονός μπορεί να θεωρηθεί η οικοδόμηση του Ι. Ναού Γεννήσεως του Χριστού στην περιοχή της Κιάφας όπου γύρω του άρχισε να αναπτύσεται ο πρώτος οικισμός.
1550 – 1650 φαίνεται πως αρχίζει να οικοδομείται στην περιοχή Κιάφα μια ισχυρή καστροπολιτεία. Ταραγμένα χρόνια με τους Βενετούς να έχουν στην κατοχή τους νησιά του Αργοσαρωνικού όπως και στην Ύδρα, όπου και έγιναν αμυντικά έργα για την αντιμετώπιση των Οθωμανών.
1650 - 1750 Εγκαταλείπεται σταδιακά η καστροπολιτεία της Κιάφας (κυρίως την 2η 50ετία) και τμήμα του πληθυσμού εγκαθιστάτε οικοδομώντας  στο χώρο του σημερινού λιμανιού (χώρα ή κάτω πόλη) αφού πλέον τα πλοία της Ύδρας άρχισαν να φέρνουν τα πρώτα κέρδη στο νησί.
1750 – 1850   πραγματοποιείται μεγάλη ανοικοδόμηση του νησιού (αρχοντικά, μεγάλες και μικρές οικίες κλπ) αφού εισρέουν μεγάλα πλούτη από το ναυτικό εμπόριο. Η ακμή αυτή διακόπτετε από την Επανάσταση του 1821.
1850 - 1950 ο κόσμος του νησιού λόγω των συνεπειών του πολέμου της Ανεξαρτησίας, φεύγει από το νησί και εγκαθίσταται κυρίως στον Πειραιά. Στα αρχοντικά που οικοδομούνται από πλούσιες οικογένειες κυριαρχούν τα νεοκλασικά στοιχεία.  Δεν γίνονται πλέον μεγάλες οικοδομές και η ένδεια στο νησί είναι εμφανής.
1950 – 2050(?)  «Το παιδί και το δελφίνι» η ταινία σταθμός για την Ύδρα, αλλά και «Το κορίτσι με τα μαύρα» αλλάζουν τα δεδομένα για το νησί αφού γίνεται πλέον γνωστό στα πέρατα της γης και μεταμορφώνεται σε τουριστικό προορισμό. Τριάντα χρόνια μετά το 1950, η Ύδρα επανα-οικοδομείται και πλέον το 2000 είναι μια όμορφη πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Πλησιάζοντας να κλείσει αυτός ο κύκλος της εκατονταετηρίδας το νησί ετοιμάζεται να περάσει στον επόμενο κύκλο της ζωής του και να μπει στην 7η εκατονταετία.

Σπήλιος Φ. Σπηλιώτης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου