«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Μανόλης Τσακίρης: "Έφυγε και η Φώφη"

 

Από: Μανόλη Τσακίρη
ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Η ΦΩΦΗ
Από την ίδια αρρώστια που έφυγε η μητέρα της και η μεγάλη ελπίδα της Δημοκρατίας, ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.
Την Φώφη την γνώρισα σαν συνάδελφο στο πρώτο κατάστημα που εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Η συνάντησή μας ήταν πολιτική και συνδικαλιστική, κυρίως κάναμε σχέδια για πολιτιστικές εκδηλώσεις που για μένα ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα των εργαζομένων, μαζί με τους ποιοτικούς αγώνες για την δημοκρατία και έναν συνδικαλισμό χωρίς κομματικοποίηση.
Μετά από κάποια χρόνια συνάντησα τον πατέρα της, τον εμβληματικό δημοκράτη Γιώργο Γεννηματά, που αν ζούσε, η ιστορία του ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Του είχα υποσχεθεί να του δώσω μια φωτογραφία του με την Μελίνα Μερκούρη σε μια συνομιλία τους στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου. Την ίδια φωτογραφία έδωσα και στην Φώφη, σε μια συνάντηση μαζί της με τον τότε αντιδήμαρχο της Ύδρας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, Κώστα Στρουμπούλη.
Οι παρεμβάσεις της στην πολιτική ζωή της χώρας ήταν ουσιαστικές και ενωτικές. Θα θυμόμαστε για πάντα την Φώφη, πέρα από όποια ιδεολογία είχε ή έχει ο καθένας μας, σαν πρωταγωνίστρια στους δημοκρατικούς αγώνες, σαν μια θαρραλέα γυναίκα που αντιμετώπιζε με αξιοπρέπεια την ασθένειά της.
Ήταν ξεχωριστή τιμή μου που γνώρισα από κοντά την Φώφη Γεννηματά.
Καλό της ταξίδι.
Μανόλης Τσακίρης
Συγγραφέας
Βραβείο της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1978
Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού ICOMOS (Τεχνικού Συμβούλου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα)
Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας επί δεκαετία και εκπρόσωπος σήμερα της ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου