«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΥΔΡΑΣ

 
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΥΔΡΑΣ
                                                                  2/12/2021
Δείπνο με φόντο την Ακρόπολη παρέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού  ICOMOS (Τεχνικού Συμβούλου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα),  στην πρόεδρο του Διεθνούς ICOMOS, κυρία Teresa Patricio, η οποία συμμετείχε στην «7η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης» που διεξήχθη στην Αθήνα.
Στην φωτογραφία διακρίνονται η κυρία Teresa Patricio, ο πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης, τ. προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών έργων ΥΠΠΟΑ, η καθηγήτρια του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, β’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού ICOMOS και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Αττικής, κα Σοφία Αυγερινού-Κολώνια και ο σύζυγός της, οι καθηγητές του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κα Ειρήνη Εφεσίου και κος Ανδρέας Γεωργόπουλος, μέλη του ΔΣ ΤΟΥ Ελληνικού ICOMOS,  ο αναστηλωτής των Προπυλαίων της Ακρόπολης, κος Τάσος Τανούλας, ο Μανόλης Τσακίρης, αριστίνδην μέλος του ΔΣ του Ελληνικού ICOMOS και η Καλλιόπη Μανιά-Τσακίρη, από δεκαετίας μέλος του ICOMOS.
Η  Ύδρα, η οποία έχει, ως γνωστόν, κηρυχθεί ιστορικό, πολιτιστικό μνημείο και τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία της και από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως  Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πιστεύουμε ότι το Ελληνικό ICOMOS θα βοηθήσει στην υλοποίηση του αιτήματος αυτού.
Στα πλαίσια της αρχικής έρευνας που κράτησε έναν μήνα περίπου, από την αρχαιολόγο κα Μαρία Πετριττάκη, βρέθηκαν πάρα πολλά στοιχεία, σταθερά και μη, από την ιστορία της Ύδρας 6.000 ετών. Το κυριότερο από αυτά βρέθηκε στο μικρότερο ερημονήσι του νησιού, ένα τριβείο σταριού 5.000 ετών, όπως το χαρακτήρισε η αρμόδια αρχαιολόγος.
Τα έξοδα αυτής της έρευνας καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας. Ακολούθησαν και άλλες έρευνες, κυρίως δε η ανασκαφή μυκηναϊκών τάφων στην περιοχή του Παλαμιδά Ύδρας, όπου εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία βρίσκονται στην αρμόδια Εφορεία.
Εξάλλου, πάντα με χορηγία του Συλλόγου καλέσαμε την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για έρευνα στο αρχαιότερο προϊστορικό σπήλαιο του Αργοσαρωνικού, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Ύδρας. Μέσα στο σπήλαιο και σε βάθος περίπου 30 μέτρων βρέθηκαν άπειρα στοιχεία οικιακής χρήσης που παραδόθηκαν από τους αρχαιολόγους στην εν λόγω Εφορεία.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΥΔΡΑΣ
ο πρόεδρος
Μανόλης Τσακίρης
ο γεν. γραμματέας
Νίκος Μεγαπάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου