«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Μανόλης Τσακίρης: "Προς όλους τους φιλόζωους του πλανήτη Γη"


Από: κ. Μανόλη Τσακίρη
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ  ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ
-----------------------------------------------------------
Μια ακόμα δυσφήμιση της μονάκριβης Ύδρας, που όπως πιστεύουμε έγινε, διότι ο επισκέπτης του νησιού με 6.000 χρόνια ιστορίας, που απέστειλε την σχετική φωτογραφία στον τύπο, δεν γνώριζε τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χρησιμοποιούνται τα τετράποδα στο νησί, ούτε τις ενέργειες του δήμου, ούτε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας-μετά από πρόταση του υπογράφοντος προέδρου του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, αιρετού εκπροσώπου της ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ επί τρεις θητείες-να τιμά κάθε χρόνο, στο τέλος του Σεπτέμβρη, τα τετράποδα του νησιού με ειδική Γιορτή, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Τα τετράποδα που χρησιμοποιούνται για μεταφορές στο νησί, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, προστατεύονται από τους ίδιους τους αγωγιάτες τους με φροντίδα και επάρκεια και κινούνται κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, όσον αφορά το βάρος που θα μεταφέρουν.
 Τα Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης που δημοσίευσαν αυτήν την φωτογραφία προφανώς δεν γνώριζαν ότι το ογκώδες αυτό ψυγείο μαζί με την επένδυση προστασίας του ζύγιζε 64 κιλά, μακράν λιγότερα, του μέγιστου επιτρεπόμενου φορτίου. Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα των αγωγιατών που το παρέλαβαν για να το παραδώσουν.

Όπως είναι γνωστό,  ο οικισμός στην Ύδρα χτίστηκε για λόγους προστασίας από τυχόν εχθρικές επιδρομές  ψηλά στο βουνό και εξελίχθηκε αμφιθεατρικά μέχρι το λιμάνι και είναι γεμάτος-ευτυχώς- με  πλακόστρωτα μονοπάτια και δρομάκια μοναδικής ομορφιάς, στα οποία δεν κυκλοφορούν παρά μόνον μουλάρια, άλογα και λιγοστά γαϊδούρια, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του νησιού.
Είναι ίσως και ο μόνος εθνικός τόπος που δεν κατακτήθηκε από τους εχθρούς του Γένους.
Χωρίς την ηρωϊκή προσπάθεια, που ισχύει εν πολλοίς και σήμερα, των τετράποδων της Ύδρας, ο ιστορικός αυτός τόπος δεν θα είχε το προνόμιο να είναι το μοναδικό νησί χωρίς τροχοφόρα εκτός των απαραίτητων στον Δήμο, το νοσοκομειακό και το πυροσβεστικό.
Παρακαλούμε τα ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να διορθώσουν αυτό το λάθος, που έκανε μεγάλο κακό στο νησί, σε μια περίοδο που η Ύδρα είναι ένας από τους πιο θελκτικούς προορισμούς τόσο για Έλληνες, όσο και πολίτες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Μανόλης Τσακίρης
>Συγγραφέας
>Βραβείο Ολομέλειας Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1978
>Αριστίνδην μέλος του ΔΣ του Ελληνικού ICOMOS (Τεχνικού Συμβούλου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα)
>Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
>Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας
>Εκπρόσωπος της ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας
>Στενός συνεργάτης επί 14 χρόνια του διάσημου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου
τηλ.επικ.: 6977/203198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου