«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 τιμήθηκε η Μάχη στο Αγιονόρι (Δερβενάκια) - Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου

 

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας / Γενικά Αρχεία του Κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
200 χρόνια από τη Μάχη στο Αγιονόρι
 Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, τιμήθηκε με την αρμόζουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια, η Μάχη στο Αγιονόρι (Δερβενάκια), ακριβώς 200 χρόνια μετά. Στο Κάστρο του Αγιονορίου, στην ιστορική αυτή Μάχη της 26ης Ιουλίου 1822 που καθόρισε την πορεία της Επανάστασης ο θρυλικός Νικηταράς, ο Νικήτας Φλέσσας (αδελφός του Παπαφλέσσα), 500 αγωνιστές και γυναίκες κατατρόπωσαν τον πολυπληθέστερο στρατό των Τούρκων.
 Τιμώντας αυτή τη σπουδαία σελίδα της Ιστορίας μας, ο Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821, διοργάνωσε τελετές στο χώρο του εμβληματικού Κάστρου του Αγιονορίου, που θύμισαν το γεγονός. Στις εκδηλώσεις αυτές, επίσημη προσκεκλημένη παραβρέθηκαν η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ο Επιχειρηματίας Πάνος Μανιάς και η Δικηγόρος Τζένη Μπαλτά.

 Ανάμεσα στους επισήμους, παρέστησαν επίσης: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος και τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Ταξίαρχος της Σχολής Μηχανικού Χαράλαμπος Ακρίβος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ., ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο πρ. Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Πλαπούτας και Μέλη του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιονορίου «Ο Νικηταράς»,  εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και άλλοι.
 Ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Κωνσταντίνος Πλαπούτας  χαιρέτισε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων, ενός θεσμού που καθιερώνει ο Δήμος Κορινθίων και θα αποτελέσει για τις επόμενες γενεές, διδαχή. Μεστός και καθηλωτικός υπήρξε στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης το Μέλος του Ομίλου Απογόνων δρ. Μελέτης Μελετόπουλος.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν υπό τους ήχους τουφεκισμών, με παραδοσιακό πρόγραμμα από τους  «Μωραΐτες εν χορώ», τον Παραδοσιακό Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας, το Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης και τα Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιονορίου.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιονορίου τιμής ένεκεν απέδωσε στους συμμετέχοντες αναμνηστικές πλακέτες ενώ στον απόηχο της βραδιάς οι απόγονοι παρουσίασαν εκ του σύνεγγυς στην εκδήλωση τα αυθεντικά όπλα των Αγωνιστών Δημητρίου Πλαπούτα και Νικολάου Πετιμεζά.
Την εκδήλωση παρουσίασε η αρχιτέκτων και ηθοποιός Γεωργία Ζώη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου