«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Παρουσιάστηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος η ψηφιακή πλατφόρμα «Τα Καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» - Στην παρουσίαση παραβρέθηκε προσκεκλημένη και απηύθυνε χαιρετισμό η αρχειονόμος και ιστορικός κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου

 

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας / Γενικά Αρχεία του Κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασαν χθες, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, την ψηφιακή πλατφόρμα «Τα Καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά».
Το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.
Οι στόχοι της ψηφιακής πλατφόρμας είναι:
I. H προβολή και διεπιστημονική τεκμηρίωση της ναυπηγικής παράδοσης ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
II. H δημιουργία νέου υλικού υποστήριξης για την εγγραφή της ξυλοναυπηγικής τέχνης στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
III. H διακοπή της καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών και
IV. H υποστήριξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής δραστηριότητας.
Επίσης συλλέγεται και δημιουργείται έγκυρο και τεκμηριωμένο οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) σχετικά με την υποστήριξη της ξυλοναυπηγικής και των παραδοσιακών καϊκιών.
Η ψηφιακή πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε προσκεκλημένη και απηύθυνε χαιρετισμό η αρχειονόμος και ιστορικός Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας και Αναπλ. Προϊσταμένη των ΓΑΚ Αργοσαρωνικού. Η κυρία Αδαμοπούλου, αφού συνεχάρη θερμά τους εμπνευστές και διοργανωτές της εξαιρετικής πρωτοβουλίας της ημερίδας, αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα διάσωσης του παραδοσιακού σκαριού τύπου περάματος «ΕΛΕΝΗ Π.» καθώς επίσης και στο Πρόγραμμα που έχει αναλάβει το ΙΑΜΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις Εταιρείες Politistica και Readlab για την ελεγχόμενη διάλυση του σκαριού και τη διάσωση των όσων μερών διασώζονται, καθώς επίσης και την ψηφιακή αποτύπωση και ανάδειξή του ως μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου