«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας με το Δήμο Σκιάθου μέσω της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης «Η Άλλη Θάλασσα» που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο από τις 29 Οκτωβρίου 2022 και για όλη τη χειμερινή περίοδο

 

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας / Γενικά Αρχεία του Κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομαδική Εικαστική Έκθεση
«Η Άλλη Θάλασσα»
 Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με το Δήμο Σκιάθου μέσω της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης «Η Άλλη Θάλασσα», η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο μας από τις 29 Οκτωβρίου 2022 και για όλη τη χειμερινή περίοδο.
 Η Έκθεση αυτή που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σκιάθου, με τη συμμετοχή 40 διακεκριμένων εικαστικών, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην Επέτειο Μνήμης των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 Τα περισσότερα έργα αφορούν σε τρισδιάστατες και δισδιάστατες απεικονίσεις συμβόλων μνήμης ή πλωτών μέσων, ψαράδικων και μικρών πλοίων, με τα οποία έφυγαν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ λίγο πριν την Καταστροφή το 1922. Ακόμα, στην Έκθεση παρουσιάζονται πολύτιμα κειμήλια των κατοίκων της Σκιάθου που έφεραν μαζί τους από το Τσεσμέ, αλλά και αναδεικνύεται η πλούσια ναυπηγική παράδοση του νησιού.
 Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην Έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκθέματα από το παραδοσιακό σκαρί τύπου περάματος «ΕΛΕΝΗ Π.», ιδιοκτησίας του ΙΑΜΥ, κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο από της νεώτερης ναυπηγικής παράδοσης από το ΥΠ.ΠΟ. Στοιχεία του σκαριού αυτού και η ψηφιακή του αποτύπωση, έχουν διασωθεί χάρη στο Έργο «SAVEWOODEN BOATS - ΔΙΑΣΩΣΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΪΚΙΩΝ ΜΕΣΩ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ AR/VR» στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ μέσω του Ε. Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
 Για τη διευθέτηση λεπτομερειών της Έκθεσης, μετέβη στη Σκιάθο Κλιμάκιο του ΙΑΜΥ, αποτελούμενο από τη Διευθύντρια κα Ντίνα Αδαμοπούλου και την κα Ελένη Μαυρουδάκου.
 Τα εγκαίνια της Έκθεσης, την οποία επιμελείται η εικαστικός κα Ίρις Κρητικού, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας και άλλοι παράγοντες της νήσου Σκιάθου.
 Στη φωτογραφία, εικονίζεται το λεύκωμα που εκδόθηκε για την Έκθεση από το Δήμο Σκιάθου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου