«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος στην έκθεση "Carte de visite" του Δήμου Βρυξελλών παρουσίασε το «Άνεμοι της Ερήμου» και ενθουσίασε το βελγικό κοινό

 

Ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος στην έκθεση "Carte de visite" του Δήμου Βρυξελλών παρουσίασε το «Άνεμοι της Ερήμου».
Ο Δημητρης Αλέξανδρος Φατούρος  Κάνει την προσέγγιση του θέματος με την βοήθεια του ΟΝΕΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ και προσομοιάζει Ανέμους της Ερήμου με πρόσωπα της Ερήμου.
Παράλληλα ο ουμανιστικός σκεπτικισμός του για τον άνθρωπο σαν προσωπικότητα και σαν ψυχογράφημα βοηθά έτσι ώστε να παρουσιάζει προσωποποιημένους τον ΧΑΜΠΟΥΜΠ -άνεμο της ερήμου, τον ΧΑΜΣΙΝ -άνεμο της Ανατολής και τον ΣΙΜΟΥΝ -άνεμο του κόσμου, τρία ψυχογραφήματα που πέφτουν στο χρωστήρα του με την ριπή ενός ανέμου .
Για μια ακόμα φορά εμφανίζεται η βαθειά του σύνδεση με την γενέτειρα του Ελλάδα, την ελληνική Μυθολογία και τον Μύθο γενικότερα. Ο Μύθος και η Πραγματικότητα δεν συγχωνεύονται, είναι εκεί πάντα με το “και” ανάμεσα!
Ενθουσίασε το βελγικό κοινό με τα τόσο ζωντανά πρόσωπα και την καλλιτεχνική προσέγγιση που απεικόνιζαν τα έργα του, στην 9η συνεχή παρουσία του στην έκθεση "Carte de visite" του Δήμου Βρυξελλών στο Βέλγιο.
Khamsin: Στεγνός, καυτός, αμμώδης μεγάλης έντασης άνεμος. Διάρκειας μερικών ωρών την ημέρα αλλά σε μια μεγάλη περίοδο πενήντα συνεχόμενων ημερών. Στο πέρασμα του μεταφέρει άμμο και σκόνη που υψώνεται ως τοίχος προκαλώντας συντρίμμια και φόβο σε όλο το έδαφος. Έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τη θερμοκρασία μέχρι και 20 βαθμούς κελσίου μέσα σε δύο μόλις ώρες
Simoon: Βίαιος, καυτός, επίσης αμμώδης άνεμος μικρής διάρκειας 15-20 λεπτών. Άνεμος που με τα βίαια ξεσπάσματα του αναπλάθει την έρημο. Καλείται «Άνεμος Δηλητήριο» γιατί προκαλεί τον θάνατο μέσω θερμοπληξιών.
Haboob: Ισχυρός, θερμός και υγρός άνεμος που συνοδεύει τα κέντρα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων. Μεταφέρει τεράστιες ποσότητες σκόνης που με την υγρασία, μετατρέπεται σε λάσπη που ύπουλα μέσα στους δρόμους και τα καλτερίμια εισρέει στα σπίτια μέσα από και κάτω από τις χαραμάδες.
Ένα σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου.
Σπούδασε στη Γερμανία (Harzburger Dekoschule) και στο École National des Beaux Arts στο Παρίσι. Είναι διπλωματούχος της Académie Royale Des Beaux Arts στις Βρυξέλλες. Ασχολήθηκε με διακόσμηση, μακέτα και αφίσα.
Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και συλλογές.
Τα βιβλία του τιμήθηκαν από την έδρα της νεοελληνικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Αθηνών και αγοράστηκαν από το υπουργείο πολιτισμού.
Έχει γράψει 12 διηγήματα, τα οποία μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.
Διηγήματα του έχουν συμπεριληφθεί στο Greek Letters, έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τιμήθηκε με μετάλλιο από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και με το μετάλλιο της πόλης του Λουτβιγκσχάφεν.
Ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος έχει στο ενεργητικό του 25 ατομικές εκθέσεις, 17 ομαδικές σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Βιβλιογραφία:
Λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων "Μέλισσα"
Νεοελληνική Λογοτεχνία στον Εικοστό Αιώνα Κ. Μητσάκη.
Greek Letters, a Modern Greek Literature Annual 1988 και 2017.
Dictionnaire Biographique Européen 1991-92.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου