«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αντιδήμαρχος Υδρας κα Μαιρη Κάτσικα: "Ο Δήμος Ύδρας εντάσσεται από τον περασμένο Νοέμβρη, στο «Πρόγραμμα Υποστήριξης Εγκύων και Νέων Γονέων Κατοίκων Μικρών Νησιών» .


Από: Αντιδήμαρχο Υδρας κα Μαιρη Κάτσικα
"Ο Δήμος Ύδρας εντάσσεται από τον περασμένο Νοέμβρη, στο «Πρόγραμμα Υποστήριξης Εγκύων και Νέων Γονέων Κατοίκων Μικρών Νησιών» .
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη  της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής απολιτικης.
Αφορά νησιά, με πληθυσμό, μικρότερο των 5.000 μόνιμων κατοίκων.
Το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Εγκύων και Νέων Γονέων Κατοίκων Μικρών Νησιών» της Αμκε Φαιναρέτη, πρόκειται να φέρει τους κατοίκους της Ύδρας πιο κοντά στις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες που αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού και των νέων γονιών.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των νέων οικογενειών και την εξασφάλιση ισότιμης περιγεννητικής φροντίδας, για τους υποψήφιους και νέους γονείς.
 Οι ωφελούμενοι μπορούν να λάβουν δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες μαιευτικής φροντίδας – συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχιατρικής παρακολούθησης.
Στο Πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:
•έγκυες γυναίκες και υποψήφιοι πατέρες,
•νέες μητέρες και πατέρες με νεογνά και βρέφη έως 12 μηνών,
•γυναίκες και άντρες που βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) και
•γυναίκες και άντρες που βιώνουν περιγεννητική απώλεια (αποβολή, ενδομήτριο ή περιγεννητικό θάνατο).
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι οι εξής:
Α)Μαιευτική φροντίδα και συμβουλευτική πριν και μετά τον τοκετό.
Η υπηρεσία θα παρέχεται από μαίες και αφορά στην απαραίτητη προετοιμασία για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα αλλά και στην υποστήριξη των (μελλοντικών) γονιών:
α) σε ομαδικό πλαίσιο και β) σε επίπεδο εξατομικευμένης φροντίδας.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας και συμβουλευτικής πριν και μετά τον τοκετό αφορούν στο σύνολο των ζητημάτων, συνθηκών ή/και προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό και στην αρχή της γονεϊκότητας. Ενδεικτικά, τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν τις σωματικές αλλαγές και την διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το μητρικό θηλασμό, την περιποίηση και την φροντίδα του νεογέννητου, την άσκηση πριν και μετά τον τοκετό αλλά και άλλα ζητήματα περιγεννητικής υγείας.
Β) Ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση.
Η υπηρεσία θα παρέχεται από ψυχολόγο ή/και ψυχίατρο αντίστοιχα με τη μορφή:
α) Ατομικών συνεδριών εκτίμησης, συμβουλευτικής, θεραπείας και παρακολούθησης της ψυχικής υγείας.
β) Ομαδικών συνεδριών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων αναφορικά τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (επιλόχεια κατάθλιψη, άγχος, κλπ), την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την ανατροφή των παιδιών, τη σχέση του ζευγαριού, καθώς και τη σχέση με τυχόν μεγαλύτερα παιδιά, την επιστροφή στην εργασία και τον αποχωρισμό από το βρέφος, τις περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς και πρόληψης ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.
Οι κάτοικοι της Ύδρας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, επικοινωνώντας με τη ”Φαιναρέτη” στο 2109319054, καθημερινά ή μέσω email στο infofainareti.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου