«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ομιλία στο ΙΑΜΥ του Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Στάθη Καλύβα με θέμα: «Μία Ελλάδα δίχως Καλοκαίρι, Οι Επιπτώσεις του Τουρισμού στο Μέλλον της χώρας»

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας / Γενικά Αρχεία του Κράτους
ΜΕΤΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στάθης Καλύβας «Μία Ελλάδα δίχως  Καλοκαίρι, Οι Επιπτώσεις του Τουρισμού στο Μέλλον της χώρας..»
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η  Ομιλία του Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Στάθη Καλύβα με θέμα: «Μία Ελλάδα δίχως  Καλοκαίρι, Οι Επιπτώσεις του Τουρισμού στο Μέλλον της χώρας» που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΜΥ  την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, κρατώντας σε όλη τη διάρκειά της αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών που την παρακολούθησαν.
Η πάντα φιλόξενη ταράτσα του Μουσείου μας, γέμισε από νωρίς   με  πλήθος ενδιαφερομένων οι οποίοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν  την επίκαιρη  και πολύ ενδιαφέρουσα για τη μελλοντική τουριστική πορεία της χώρας μας ομιλία.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η  Διευθύντρια του Μουσείου  Ντίνα Αδαμοπούλου καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους. Στην συνέχεια  παρουσίασε τον εκλεκτό Ομιλητή,  γνωστό Καθηγητή της Οξφόρδης, πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα  κ. Στάθη Καλύβα και  το πλούσιο βιογραφικό του,  κλείνοντας το λόγο της  με το επίκαιρο θέμα της ομιλίας του.
Ο Στάθης Καλύβας, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους  η κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος  στη χώρα θα την απειλήσει μελλοντικά, ξεκινώντας από την ασυγκράτητη ανοικοδόμηση  σε πολλές από τις περιοχές της   και την αφόρητη κίνηση έως τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, τη συσσώρευση των σκουπιδιών και την απελπιστική ανεπάρκεια των υποδομών. Παθολογίες, με λίγα λόγια, που σχετίζονται με το φαινόμενο του «υπερτουρισμού». Δεν είναι μόνο η επιβάρυνση των τουριστικών προορισμών, είναι και η αλλοίωση και ενδεχόμενη απαξίωση του τουριστικού προϊόντος και επομένως του brand name της χώρας. Eχουμε να κάνουμε με μια κλασική περίπτωση της «τραγωδίας των κοινών», όπως αποκαλείται η μυωπική υπερεκμετάλλευση των πόρων, που οδηγεί με ακρίβεια στην εξάντλησή τους και την τελική καταστροφή όσων βιοπορίζονται από αυτούς. Ανέπτυξε δηλαδή διεξοδικά την σχέση του «τριλλήματος» προσέλευση επισκεπτών, υψηλότερο εισόδημα και προστασία του περιβάλλοντος και πως επηρεάζει ο κάθε όρος τον άλλο.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό προς τον Ομιλητή  και δικές του διευκρινιστικές απαντήσεις καθώς και εποικοδομητική τελική συζήτηση κοινού και ομιλητή.
Την  εξαιρετική βραδιά  τίμησαν με την παρουσία τους  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης,  η Λιμενάρχης Ύδρας  πλωτάρχης  Μαρία Σπηλιοπούλου, ο  π. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κώστας Αναστόπουλος, ο π. Υπουργός  κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Πρωτοψάλτης κ. Άγγελος Διαμαντόπουλος, η  Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ύδρας κ. Μαρία Κλαδάκη, ο ξενοδόχος κ. Πέτρος  Κλαδάκης,  η ξενοδόχος κ. Τζένη Σοφιανού, η ξενοδόχος κ. Μιράντα Σοφιανού, η ξενοδόχος  κ. Αγγελική Αεράκη οι ξενοδόχοι Σωτήρης  Σαϊτης και Φίλης Σαϊτης, ο ξενοδόχος  κ. Άρθουρ Φιτζ Γουίλιαμς,  η Έφορος Αρχαιοτήτων Ζακύνθου κ. Έλενα Χατζησταύρου,  η δικηγόρος  κ. Τζένη Μπαλτά, η Συμβολαιογράφος Ύδρας κ. Δέσποινα Τσερκέζη, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας κ. Λάκης Χρηστίδης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πρόοδος στην Πράξη» κ. Παναγής Καλαντζής, η δημοσιογράφος κ. Τζίνα Σπάρτακου, ο Καθηγητής  Αρχιτεκτονικής  Αλέξανδρος Τζώνης με τη σύζυγό του Lian Lefevre , ο  γιατρός   κ.  Παναγιώτης Ζερβός, ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Ευσταθιάδης με τη σύζυγό του Τέρψη, ο γιατρός κ. Άγγελος Κώνστας  και πολλοί φίλοι του ΙΑΜΥ.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου