«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Με την ευλογία του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου μας κ. ΕΦΡΑΙΜ, τελέστηκε Εσπερινός με Αρτοκλασία στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου (Επισκοπή) Παλαιάς Χώρας της Αίγινας

 

Από: Γραφείο Τύπου - Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΕΦΡΑΙΜ, τελέστηκε το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου Εσπερινός με Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου (Επισκοπή) Παλαιάς Χώρας.
 Στο Ναό αυτό για δύο χρόνια (1577 – 1579) Λειτουργούσε ο Επίσκοπος Αιγίνης Διονύσιος, ο οποίος ερχόμενος στην Αίγινα μετά την καταστροφή του Μπαρμπαρόσσα βοήθησε στην πνευματική στήριξη των κατοίκων της νήσου προσφέροντας παρηγορία με το διδακτικό και ποιμαντικό του έργο.
 Έξω από το ναό σήμερα σώζεται ο μικρός θρόνος  του Αγίου και αντίκρυ το κελί του. Στο ναό αυτό  λειτουργούσε επίσης συχνά ο Άγιος Νεκτάριος.
Τον Εσπερινό τέλεσε ο  Γενικός Αρχιερατικός Επόπτης  Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης και ο πρωτ. π. Στυλιανός Κουτσούκος, ενώ έψαλλε ο π. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης.
Ο π. Αμφιλόχιος μίλησε για τη σημαντική πρωτοβουλία να εορταστεί ο Άγιος Διονύσιος στην Εκκλησία που ιερουργούσε. Επισήμανε επίσης την ανάγκη διάσωσης των μνημείων της Παλαιάς Χώρας.
Την πρωτοβουλία για την τέλεση του Εσπερινού είχε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.
----------
Κείμενο  και φωτογραφίες  από τον Γυμνασιάρχη κ. Γεώργιο Μπήτρο.
ΕΚ  ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου