«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ύδρας Εφραίμ: «Στην Ορθοδοξία δεν επιβάλλουμε, εμπνέουμε» (ΦΩΤΟ)

 

Από: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/61860-ydras-efraim-stin-orthodoksia-den-epivalloume-empneoume-foto
Δάφνη | Θάνος Θανόπουλος
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 (Τελώνου & Φαρισαίου) η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώπιον της Τιμίας Χειρός του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριο Δαρδανό, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Συμεών Συναδινό, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια να μεταφερθεί το Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Ναό, αναφέρθηκε σε επιστολικά κείμενα του Αγίου Νεκταρίου προς τις μοναχές του.
«Ο Άγιος Νεκτάριος υπέστη διωγμούς, συκοφαντίες φοβερές, αδικίες, όμως έμεινε σταθερός και αμετακίνητος στην αγάπη του στον Χριστό και στον συνάνθρωπο. Η Εκκλησία εισάγοντας στην ιστορία τα έσχατα δημιούργησε τον καλύτερο πολιτισμό. Ο άνθρωπος χωρίς Θεό φτάνει στον απόλυτο μηδενισμό. Τι λείπει τελικά; Μας το είπε ο Άγιος Πορφύριος και ο Άγιος Νεκτάριος με την ζωή του. Λείπει ο Χριστός. Όλοι θέλουμε, κάθε μέρα θέλουμε, γιατί δεν έχουμε τον Χριστό μέσα μας» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ύδρας τόνισε: «Παρότι ο Άγιος Νεκτάριος φρόντιζε για την σωτηρία των μοναχών δεν τους επιβάλλει την θέλησή του, προτιμά την χαρούμενη υπακοή. Στην Ορθοδοξία δεν επιβάλλουμε, εμπνέουμε με το παράδειγμά μας, με το Πνεύμα το Άγιο. Δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία ιερά εξέταση, ας το γνωρίζουν αυτό οι γονείς, οι δάσκαλοι και όλοι οι παιδαγωγοί. Εμπνέουμε, δεν επιβάλλουμε τίποτε στα παιδιά μας».
«Όχι, όπως λέει σήμερα το Ευαγγέλιο, φαρισαϊκά πράγματα, ναρκισσισμούς και να καμαρώνουμε αλλά ευλαβικά, ταπεινά «ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ». Το Ευαγγέλιο λέει και κάτι άλλο, και μέσα από την τήρηση του νόμου ο διάβολος μπορεί να σε οδηγήσει στην αθεΐα. Ο φαρισαίος τηρεί τον νόμο αλλά ο Χριστός είπε δεν δικαιώθηκε αυτός. Η αγάπη του Χριστού είναι απροσωπόληπτη και αναλλοίωτη» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.
Να αναφερθεί ότι σήμερα είναι τέταρτη ημέρα του προσκυνήματος της Τιμίας Χειρός του Αγίου Νεκταρίου, όπου χιλιάδες προσκυνητές έχουν προσέλθει στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν το Λείψανο του Αγίου.
Στον Ιερό Ναό παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού κ. Νικόλαος Τσιλίφης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης και εκατοντάδες πιστοί.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Συμεών στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην έλευση της Τιμίας Χειρός του Αγίου Νεκταρίου στην Ενορία και στην ιστορικότητα της περιοχής και του Ναού.
«Ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν τις καρδιές όλων μας με την έλευση ενός Οικουμενικού Αγίου στο Ναό μας, στο σπίτι μας, στην πόλη μας και στην Αττική γη. Και ο συνδυασμός της ελεύσεως και προσκυνήσεως του μεγάλου Αγίου με την ευλογητή παρουσία σας Σεβασμιώτατε και εξοχώτατε κ. Πρόεδρε χαροποιεί ακόμη περισσότερο την δονούσα σήμερα καρδία μας» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Συμεών.
Στην συνέχεια ο Αρχιμ. Συμεών προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ και στον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο από μία Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, πιστό αντίγραφο της Παναγίας του 1802.
Τέλος να σημειωθεί ότι το Ιερό Λείψανο θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι στις 12 για την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου