«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός: Η μοναδική σταθερά στη ζωή μας, είναι το γλυκύτατο πρόσωπο της Μάνας μας Παναγιάς.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Οι Πατέρες της Εκκλησίας κάνουν έναν υπέροχο παραλληλισμό, λέγοντας ότι η Παναγία είναι σαν το Άγιο Ποτήριο, το οποίο εμπεριέχει όλο τον Χριστό, όπως κι Εκείνη Τον εμπεριέχει στα σπλάχνα Της. Να γιατί είναι ένα πρόσωπο λατρευτό, το οποίο εκπέμπει φως και χάρη.
Στην 1η ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2024».
Ο π. Νεκτάριος, στο κήρυγμα του, αναφέρθηκε αρχικά στην Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, τον πολυτιμότατο θησαυρό της νήσου ‘Υδρας, την οποία κόμισε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και θα παραμείνει προς προσκύνηση μέχρι τις 31 Μαρτίου.
«Λαμβάνουμε χάρη και δύναμη από το εικόνισμα της Μάνας μας Παναγιάς, η οποία σκεπάζει με το μαφόριο Της ολόκληρη την οικουμένη και όλα τα παιδιά Της, χωρίς να κάνει καμία απολύτως διάκριση.
Αλλά ταυτοχρόνως, δίπλα στο εικόνισμα Της, προσκυνούμε κι έναν μεγάλο Νεομάρτυρα της Εκκλησίας, που έχυσε το αίμα του για την λευτεριά του τόπου αυτού. Και η θυσία του έγινε ένα πνευματικό εφαλτήριο και μία ιερά παρακαταθήκη που ψύχωσε τους Έλληνες.»
Έγινε ο Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος, ο προάγγελος της αναστάσεως του γένους, με το αίμα του, το μαρτυρικό και τιμιώτατο. Γίνεται, επεσήμανε ο π. Νεκτάριος, εκείνος ο πνευματικός φάρος που δείχνει το δρόμο στους ήρωες και αγωνιστές, οι οποίοι έδωσαν κι εκείνοι με τη σειρά τους το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας…
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.exapsalmos.gr/archimandritis-p-nektarios-dardanos-i-monadiki-stathera-sti-zoi-mas-einai-to-glykytato-prosopo-tis-manas-mas-panagias/

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου