«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Αντιδήμαρχος Ύδρας κα Γεωργία Μαραγκού: "Το λιμάνι της Ύδρας"

 

Από: Αντιδήμαρχο Ύδρας κα Γεωργία Μαραγκού
"Από παλαιότερες αναρτήσεις για το πλακόστρωτο του λιμανιού της Ύδρας, οι οποίες αναδημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες,  προκύπτει ότι το λιμάνι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, κατασκευάστηκε σε διάφορες ιστορικές φάσεις, οπότε και είναι λογικό να αποτελείται από ποικίλες τεχνοτροπίες και διαφορετικά υλικά. Κάποιες από τις κατασκευές είναι προστατευτέες, ενώ άλλες μπορεί να μην είναι. Όμως κάθε μελλοντική επέμβαση θα πρέπει να σέβεται και να εναρμονίζεται με τα ενδιαφέροντα μέρη του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Τα τελευταία χρόνια οι αποκαταστάσεις των καθιζήσεων του κεντρικού τμήματος του λιμανιού γίνονται υπό ειδικό όρο που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή τον όρο της αρίθμησης και της φωτογράφισης των πλακών, ώστε να τοποθετούνται ξανά στις ίδιες ακριβώς θέσεις. Τα δε προβλήματα που έχουν προκληθεί στο πλακόστρωτο στο πέρασμα των δεκαετιών θα πρέπει σαφώς να αντιμετωπισθούν.
Περαν όμως των ανωτέρω, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι και πως πρέπει να προστατεύεται στον οικισμό της Ύδρας. Αυτό συμβαίνει επειδή γι’ αυτόν τον μνημειακού χαρακτήρα οικισμό ουδέποτε θεσμοθετήθηκε ειδικό πλαίσιο προστασίας του, ώστε να διασαφισθεί, κατά τους κανόνες της επιστήμης, το αντικείμενο και ο τρόπος προστασίας. Οι φορείς προστασίας (δηλαδή τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) εφαρμόζουν το ασαφές "καθεστώς προστασίας" του οικισμού κατά περίπτωση και δεν έχουν μεριμνήσει για τη θέσπιση ειδικού πλαισίου για την προστασία του οικισμού κατά τρόπο ολοκληρωμένο, σαφή, αντικειμενικό και δίκαιο για όλους.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σχετικά με το πλακόστρωτο του λιμανιού, της κ. Διώνης Σιγάλα (https://www.facebook.com/groups/145078722526205/permalink/1354936604873738/),
του κ. Σπήλιου Σπηλιώτη (https://www.facebook.com/200806583333594/posts/4855008471246692/?app=fbl)
και του κ. Δημητρίου Τσιγκάρη
https://osxoliastistisydras.blogspot.com/2014/11/blog-post_26.html"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου