«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Εγκαινιάστηκε στο ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ η Έκθεση - Αφιέρωμα στον Michael Lawrence με τίτλο «Χορευτής στην Ύδρα» - Το πολυπληθές κοινό τίμησε με την παρουσία του την έκθεση-αφιέρωμα στον αγαπητό σε όλους μας καλλιτέχνη που έζησε και δημιούργησε στην Ύδρα

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκαινιάστηκε στο ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ  η Έκθεση - Αφιέρωμα στον 
Michael Lawrence με τίτλο «Χορευτής στην Ύδρα»
Μεγάλη ήταν η συγκίνηση η δική μας και του πολυπληθούς κοινού από συμπατριώτες και φίλους του νησιού μας που έσπευσαν  να πλαισιώσουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους  την έκθεση-αφιέρωμα στον  αγαπητό σε όλους μας καλλιτέχνη που έζησε και δημιούργησε στην Ύδρα για πάνω από 30 χρόνια.
Τα εγκαίνια της έκθεσης  των έργων του με τίτλο Michael Lawrence  «Χορευτής στην Ύδρα»   τελέστηκαν το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ. 
H Έκθεση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Lawrence (1943-2021) και το ΙΑΜΥ τιμά έναν ξεχωριστό εικαστικό δημιουργό. Ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής και συγγραφέας συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες που ταυτίστηκαν με τη ζωή του νησιού και την έκαναν ένα με το έργο τους.
Η Έκθεση αποτελείται από 37 ακουαρέλες σε καμβά και 27 γλυπτά καθώς και  ένα γραφείο με προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη ενώ πλαισιώνεται με  βίντεο στην είσοδο με τον Michael Lawrence   να περιγράφει τον τρόπο που ζωγράφιζε.
Η εντυπωσιακή έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, θα φιλοξενείται στο ΓΑΚ/ΙΑΜΥ μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.
Υποδεχόμενη το εκλεκτό κοινό, η  ιστορικός - αρχειονόμος Ντίνα Αδαμοπούλου, μίλησε για την καλλιτέχνη αναφέροντας ότι «η ευγενική του μορφή, η ξεχωριστή του ματιά, η χαρά της ζωής που διέκρινε τα έργα του, τη ζωγραφική του μανιέρα, τα χαρακτηριστικά γλυπτά του ή τα ανεξάντλητα χρώματα με τα οποία του άρεσε να παίζει στον καμβά και στο χαρτί δημιουργώντας αναρίθμητες εικόνες με θέματα και σκηνές, κυρίως από την αγαπημένη του Ύδρα, ζουν και κινούνται ολόγυρά μας.»  Τελειώνοντας την λεπτομερή παρουσίαση της ζωής και του έργου του καλλιτέχνη ευχαρίστησε την αδερφή του κ. Toni Lawrence για την πολύτιμη δωρεά όλων των έργων του στο ΓΑΚ/ΙΑΜΥ και πρόσθεσε ότι η Έκθεση και τα έργα του Lawrence είναι ουσιαστικά μία προσφορά  στην κοινωνία της Ύδρας μέσω των ΓΑΚ/ΙΑΜΥ και ότι κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια του νησιού θα πρέπει να αποκτήσει  ένα έργο του.
Στη συνέχεια, έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Ύδρας, κ. Γιώργο Κουκουδάκη ο οποίος  χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη συμβολή του καλλιτέχνη στην πολιτιστική ανάδειξη της Ύδρας.
Ακολούθως ο επιμελητής της Έκθεσης κ. Γιώργος Μυλωνάς, ανέφερε ότι «ο Michael Lawrence βαπτίστηκε ως παιδί στα νερά της Ύδρας κι άφησε αντίδωρο τα αμέτρητα έργα που της αφιέρωσε. Αμερικανός στην καταγωγή, Υδραίος από επιλογή, ο Michael Lawrence συγκαταλέγεται στους καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους – δίπλα στους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Παναγιώτη Τέτση, Γιώργο Μαυροΐδη και Ντίκο Βυζάντιο – οι οποίοι ζήσανε και περιδιάβηκαν το νησί  μέσω της τέχνης τους». Στη συνέχεια ευχαρίστησε την κ. Αδαμοπούλου για την αγαστή τους συνεργασία και την διαρκή και αδιάλειπτη προσωπική της προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ύδρας.
Στη συνέχεια, η γνωστή Γαλλίδα ηθοποιός Anne Jovilet διαβάζοντας ένα εξαιρετικό κείμενο έκλεισε με ένα ποίημα αφιερωμένο στον προσωπικό της φίλο Michael Lawrence.
Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με την αδελφή του καλλιτέχνη   κ. Toni Lawrence, η οποία ευχαρίστησε θερμά το ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ. την κ. Αδαμοπούλου και όλους τους εργαζόμενους για την όμορφη συνεργασία τους αλλά και για το γεγονός ότι ενδιαφέρθηκαν και τίμησαν εξαιρετικά το έργο του αδελφού της .
Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της στην κ. Corinna Seeds η οποία την σύστησε στην κ. Αδαμοπούλου και την βοήθησε στα διαδικαστικά του αδελφού της με πάρα πολλούς τρόπους. Αμέσως μετά προσέφερε πλούσια εδέσματα στους επισκέπτες και φίλους στην ταράτσα του Αρχείου- Μουσείου.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ύδρας πανοσιολογιώτατος π. Νεκτάριος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος,  πρωτοπρεσβύτερος  π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ύδρας, Κωνσταντίνος Μπεράτης και Μαίρη Κάτσικα,  ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας Μανώλης Καραμήτσος, ο π. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Δάφνη Κοφίτσα  η Λιμενάρχης Ύδρας, Πλωτάρχης Μαρία Σπηλιοπούλου, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της ΑΕΝ Ύδρας, Αρχικελευστής Λ.Σ. Σταύρος Φιλόπουλος, η εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας Αγγελική Παρίση, οι ξενοδόχοι Μιράντα Σοφιανού, Τζένη Σοφιανού, Χίλντα Εκσιάν, Φίλης Σαίτης και Αγγελική Αεράκη, οι γκαλερίστες Raffaela και Stephane Dumas, η συμβολαιογράφος Ύδρας Δέσποινα Τσερκέζη, ο ιατρός Παναγιώτης Ζερβός, οι εικαστικοί Κατερίνα Σεραφετινίδου, Αργυρώ Λεβέντη, Angelika Lialios, Natacha Best, Jacqueline Savidge, οι δημοσιογράφοι Φοίβη Παρασκευά και Κώστας Κόλμερ και πολλοί εκλεκτοί συμπατριώτες μας Υδραίοι και φίλοι της Ύδρας,  Έλληνες και ξένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου