«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης κατέθεσε στεφάνι στην Προτομή του Πολιτικό στρατιωτικού Ηγέτη της Επανάστασης της Σάμου Λυκούργου Λογοθέτη

 

Από: Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη
«Από τη σημερινή κατάθεση στεφάνου στην Προτομή του Πολιτικό στρατιωτικού Ηγέτη της Επανάστασης της Σάμου Λυκούργου Λογοθέτη, ο οποίος έγγραψε, μεταξύ άλλων, προς στους Υδραίους  Πρόκριτους στις 25 Σεπτεμβρίου 1824:
"Πανευγενέστατοι και Φιλογενέστατοι κύριοι πρόκριτοι της Ύδρας.
Η απαραδειγμάτιστος γενναιότης των ναυάρχων, πλοιάρχων και ναυτών του Ελληνικού Στόλου, θέλει διαμείνει αθάνατος και σχεδόν απίστευτος εις τον πολιτικόν κόσμον, διότι εστάθη μέσον δραστήριον να διαλύσει τα σχέδια του εχθρού και την αμφισβήτησιν την εις την εφετεινήν κρισιμωτάτην περίστασιν.
Η Σάμος γνωρίζουσα εκ τούτων την εαυτής σωτηρίαν και αναφέρουσα αυτήν προς την υμετέραν φιλογένειαν, ως προνοούσαν την σωτηρία του έθνους, και επιμεληθείσαν να επιταχυνθή η έκπλευσις του Ελληνικού στόλου, αποδίδωσι δι εμού τας από βάθους καρδίας ευχαριστηρίους της προσκυνήσεις, κυρύττουσα την ευεργεσίαν, και σώζουσα απαράγραπτον εις αιώνας ευγνωμοσύνην, και μετά Θεόν την άγκυραν  επιστηρίζουσα των ελπίδων της εις τα σεβαστά υποκείμενα σας» (Αντωνίου Λιγνού, Αρχεία της Κοινότητας Ύδρας, Τόμος Δέκατος, 1824, σ. 473.
Χρόνια Πολλά στη Σάμο που γιορτάζει σήμερα 200 χρόνια από τη Ναυμαχία της Μυκάλης που την έσωσε από σίγουρη σφαγή και λεηλασία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου