«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Παναγιώτης Μαρκαντώνης: "Καθαρισμός, καλλωπισμός και βάψιμο του πηγαδιού πλησίον της εκκλησίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Ξερή Ελιά"

Από: κ. Παναγιώτη Μαρκαντώνη, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Καθαριότητας Δήμου Ύδρας
"Καθαρισμός, καλλωπισμός και βάψιμο του πηγαδιού πλησίον της εκκλησίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Ξερή Ελιάς."

Μικρό ιστορικό από Σπήλιο Σπηλιώτη
Η παλιά ονομασία του πηγαδιού που καλλωπίστηκε  είναι «Αλμυρό Πηγάδι» και βρίσκεται στον κεντρικό οικισμό της Ύδρας και στην ευρύτερη περιοχή της «Ξερής Ελιάς», πλησίον του Ι. Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πλατεία που περιβάλει το πηγάδι γίνονταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση αριθμού ατόμων του εθίμου του "Κλήδονα" στην Ύδρα.
Στην ίδια πλατεία είχαν αγοράσει σπίτι και κατοικούσαν οι δύο διάσημοι Αυστραλοί μυθιστοριογράφοι και δημοσιογράφοι George Johnston και την Charmian  Clift με τα παιδιά τους. Το ασβεστωμένο πέτρινο σπίτι τους, δίπλα στο πηγάδι και πνιγμένο στις μπουκαμβίλιες, ήταν γνωστό ως το «αυστραλιανό» σπίτι και αποτέλεσε μέρος του θρύλου ακόμα και της ζωής των δύο συγγραφέων. Στο ίδιο οίκημα είχε φιλοξενηθεί λίγο πριν αγοράσει σπίτι στην Ύδρα ο Leonard Cohen. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου