«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Η εκκλησία με τις αγιογραφίες

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (του Νέγκα), εορτάζει στις 29 Αυγούστου και βρίσκεται στην συνοικία της (κεντρικής) Κιάφας. 
Η εκκλησία είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει το  σχήμα του σταυρού, το τέμπλο της είναι ξυλόγλυπτο και περίτεχνο. Οι εικόνες του τέμπλου είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας και οι περισσότερες έχουν την χρονολογία 1803, που υποδηλώνουν ότι έχουν κατασκευαστεί και αφιερωθεί στην εποχή της ακμής της Ύδρας. 
Όλος ο ναός έχει εικονογραφικές συνθέσεις με αγιογραφίες που παραπέμπουν στο Βυζάντιο και στις αυτοκρατορικές δυναστείες των Μακεδόνων και των Κομνηνών, στον τρούλο του ναού απεικονίζεται ο Ιησούς Χριστός, στην αψίδα του ιερού η Πλατυτέρα των Ουρανών, στον νάρθηκα η τελετή του Νιπτήρα κλπ.
Ο Παπα-Δημήτρης Χελιώτης (Υδραίος ιερέας που θεωρείται αυθεντία επάνω σε θέματα των θρησκευτικών μνημείων της Ύδρας), μετά από έρευνα του διαπίστωσε ότι ανακαινίσθηκε  το 1738, από τον Παπα-Διονύση Δουρή, ο χρόνος όμως της ανέγερσης του ναού, όπως και ο κτήτορας του, μας είναι άγνωστα.
Υπάρχουν πληροφορίες από τον καθηγητή Ν. Χαλιορή, τον στρατηγό Αντ. Βίγκο, Κριεζή και Μιαούλη αλλά και τον Παπα-Δημήτρη Χελιώτη ότι πιθανότατα είναι ο πρώτος ναός που κτίσθηκε το 1640, στην Ύδρα και είχε εγκαινιαστεί από τον Επίσκοπο Τζιάς και Θερμίων (δηλ. Κέας και Κύθνου), την εποχή που η Ύδρα ανήκε στο προαναφερόμενο Επισκοπείο.
Στο "Μέλλον της Ύδρας" του 1938 και στη σελίδα 186 ο Παπα-Δημήτρης Χελιώτης γράφει χαρακτηριστικά: "Έξ όλων των συμπερασμάτων πειθόμεθα και πιστεύουμεν ότι όντως είναι η πρώτη εκκλησία της Ύδρας...".
Ο τελευταίος εφημέριος αλλά και αυτός που συντηρούσε την εκκλησία ήταν ο Παπα-Αντώνης Νέγκας ή Παπαμπρέκας.
Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει ο τάφος μια σημαντικής αρχόντισσας της Ύδρας: της Ευγενείας Γ. Τραμουντάνα 1812-1902, υπάρχει ακόμη επιτάφια πλάκα που αναφέρεται το όνομα του δωρητή της μεγάλης καμπάνας του Μοναστηριού και εμποροπλοιάρχου Μιχαήλ  Μ. Κουκουδάκη  και ακόμη μια επιτάφιος πλάκα που γράφει «…Εμμ. Νέγκα τύμβον… 21 Μαΐου 1824».
Στην απογραφή του 1928 είχε 242 ενορίτες, και αναφέρεται και σαν ενορία σακελλίωνος με υπογραφή «Κωνσταντίνος ιερεύς σακελλίων Ύδρας».







9 σχόλια:

  1. Ο Αγιος για πολλά χρόνια διακονήθηκε απο την Καλλιόπη Θεολογίτη - Ρομπότση σύζυγο Ιωάννη Θεολογίτη και εγγονή του Μπουρλοτιέρη Αναστάση Ρομπότση. ΄Ελεγαν ο Αγιος Γιάννης της Ρομπότσενας στα γεράματα της παρέδωσε τα κλειδιά της εκκλησίας στην Σταυρούλα σύζυγο Λευτέρη Αραπογιάννη που μέχρι και σήμερα την φροντίζει και εχει την ευλογία του Αγίου.Ειναι η πιο αξιόλογη απο αρχαιολογικής πλευράς εκκλησία του νησιού μας. Για συμπλήρωμα στο θαυμάσιο κείμενο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή δουλειά. Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΎΡΙΕ ΧΡΥΣΑΕΤΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Στέφανε Φραντζή χαίρομαι ιδιαίτερα που μπήκατε στον κόπο να με διορθώσετε και παράλληλα να με ενημερώσετε. Θα χαρώ ιδιαίτερα εάν μου δοθεί η ευκαιρία για να ανάψω ένα κερί και ένα καντήλι, στο ναό για τις παιδικές μου μνήμες και υπέρ ανάπαυσης των προσφιλών μου προσώπων που έφυγαν από την ζωή. Νομίζω πως υπάρχουν και οστά προγόνων μου στον ναό. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΈ ΚΎΡΙΕ ΧΡΥΣΑΕΤΕ ΌΠΟΤΕ ΘΈΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΨΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΨΥΧΩΝ.ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟΝ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΠΟΛΎ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΎΡΙΕ ΧΡΥΣΑΕΤΕ ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΆ Η ΓΙΑΓΙΆ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟ Σ ΤΗΣ ΤΑ ΠΑΡΈΔΩΣΕ, ΚΎΡΙΕ ΧΡΥΣΑΕΤΕ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΚΌΜΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΣΩ ΚΑΤΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΎΡΙΕ ΧΡΥΣΑΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΎΡΙΌ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΆ ΤΑ ΕΙΧΕ Ο ΠΑΤΉΡ ΝΕΓΚΑΣ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΎ ΧΡΗΣΤΟΎ ΟΠΟΎ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΏΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΆ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΜΙΝΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΝΕΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημαντική και αξιόλογη αυτή η δουλειά που κάνεις εδώ μέσα Σπήλιο. Να συνεχίσεις με την ίδια όρεξη και το ίδιο κέφι, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι (όσοι, τελικά, ασχολούνται...).
    Αν μου επιτρέπετε, να συμπληρώσω ένα σχόλιο. Όντως, όλοι ξέραμε τον Άγιο Γιάννη της Ρομπότσενας. Έτσι τον λέμε μέχρι σήμερα. Και φυσικά, είναι πολύ σπουδαία η δουλειά που έκανε μέσα σε αυτόν η κα Βασιλική Παρίση, την οποία συνεχίζει η κόρη της Αγγελική με την οικογένειά της. Και για να συμπληρώσω, θυμάμαι εκεί μέσα την κυρά-Βιβή, τη θεία της Ουρανίας Σερέτη (Κουρνάτσεννα την ξέραν οι παλαιότεροι), που και αυτή είχε για κάποια χρόνια το κλειδί του Ναού. Πάντως, ένα είναι το συμπέρασμα. Όσο μπορούμε να φροντίζουμε τα Εκκλησάκια, με σεβασμό στους Κτήτορές τους και σε αυτούς που θα τα βρουν σε λίγα χρόνια.
    Εμμανουήλ Πούλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην εκκλησιαστική ιστορία του νησιού μας, ο Πρόεδρος είναι αυθεντία ….και όχι μόνον. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή