«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Το "Περίπτερο" - αποκατάσταση για ένα στολίδι της Ύδρας

«Το επιβλητικό γκαζίμπο της δυτικής "ακρόπολης" της Ύδρας κατασκευάστηκε το 1908 επί δημαρχίας Σταύρου Τσίπη.  Έκτοτε αποτελεί το σήμα κατατεθέν της όλης περιοχής.
Λέγεται πως ήταν το σημείο που ο μέγας ναύαρχος Λάζαρος Κουντουριώτης έπαιρνε το πρωινό του καθημερινώς.
Έχει φιλοτεχνηθεί από αναρίθμητους ζωγράφους και φωτογραφηθεί από χιλιάδες τουρίστες έχοντας έτσι φτάσει η εικόνα του στα πέρατα της οικουμένης.
Αξέχαστη βέβαια θα μείνει η περίφημη σκηνή της ταινίας "Το παιδί και το δελφίνι" του Ζαν Νεγκουλέσκο (Σοφία Λόρεν, Άλαν Λαντ, Κλίφτον Γουέμπ, Αλέξης Μινωτής) το 1957, όπου η μεγάλη ντίβα του παγκόσμιου κινηματογράφου Σοφία Λόρεν τραγουδά μαζί με τον Τόνυ Μαρούδα στα ελληνικά το "Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη" υπό τη σκεπή του Περιπτέρου. Έτσι το Περίπτερο θα περάσει στο πάνθεον της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.
107 χρόνια ύπαρξης κλείνει φέτος το Περίπτερο, και ο ορατός κίνδυνος να διαλυθεί από ένα δυνατό φύσημα του αέρα λόγω της αποσάθρωσής του, αποτελεί πλέον παρελθόν. Είθε το στολίδι του νησιού μας να είναι εκεί και για άλλον ένα αιώνα και περισσότερο.
Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όσους βοήθησαν στην αποπεράτωσή του, όπως άλλωστε έχω ήδη κάνει και προσωπικά.
Όταν παίρνεις πρέπει να δίνεις, και αναμφίβολα η Ύδρα μου έδωσε πολλά. Χρέος μου να της επιστρέψω κάτι και τιμή μου συνάμα. 
Το Περίπτερό μας είναι έτοιμο, περπατήστε άφοβα».

Αντώνης Ράμπιας

1 σχόλιο: