«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πεντακάθαρη η μικρή προβλήτα του λιμανιού

Πεντακάθαρη από σκουπίδια και από άλλα αντικείμενα η μικρή προβλήτα ή Κεφαλόσκαλο ή ακόμη και Κεφαλόσκαλα -όπως ονομάζεται στην Ύδρα- και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του λιμανιού εμπρός από την πλευρά που βρίσκονται τα περισσότερα αρχοντικά του νησιού.
Μετά από ενέργειες του Λιμενάρχη Ύδρας Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Γεώργιου Μανδαλάκη, -ο οποίος για δεύτερη χρονιά επιμελείται τον χώρο αυτό- με τη συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και των αλιέων της Ύδρας, ο χώρος της παλιάς προβλήτας καθαρίστηκε και έλαμψε στην κυριολεξία.
Έτσι μπορούν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να κάνουν την βόλτα τους και να απολαύσουν με ασφάλεια το λιμάνι της Ύδρας καθήμενη στα παγκάκια που βρίσκονται στο χώρο, αφού η θέα είναι καταπληκτική από αυτό το σημείο.

Μικρό ιστορικό
Η μικρή προβλήτα είναι μια πολύ όμορφη παλαιότατη κατασκευή με καμάρα και μεγάλους ογκόλιθους, που όπως λέγεται είχαν μεταφερθεί (από την Πελοπόννησο) και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.
Εικάζεται πως φτιάχτηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και ήταν πιθανότατα  ο κύριος λιμενοβραχίονας του λιμανιού εκείνης της εποχής.
Έως και τα πρώτα χρόνια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα ναυπηγούνταν, επισκευάζονταν και καλαφατίζονταν σφουγγαράδικα καΐκια  μικρά και μεγάλα πλοιάρια. Αργότερα, την εποχή της δεκαετίας του ’80, εποχή οικοδομικής άνθησης του νησιού  έγινε χώρος εκφόρτωσης άμμου και οικοδομικών υλικών. Τώρα η μικρή προβλήτα είναι χώρος όπου γύρω της αράζουν πλοιάρια  και απλώνουν τα δίκτυα του οι ψαράδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου