«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

«Τα Βιβλικά και απόκρυφα χειρόγραφα 2000 χρόνων», μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017, και ώρα 8.30 μ.μ. στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη, κατατοπιστική και επιστημονική διάλεξη από τον Καθηγητή Αρχαιομετρίας, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Emer Jan Gunneweg με θέμα: “Τα Βιβλικά και απόκρυφα χειρόγραφα 2000 χρόνων τα οποία βρέθηκαν στις σπηλιές κοντά στην Νεκρή Θάλασσα και μελετήθηκαν μέσω της πυρηνικής τεχνολογίας”. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης προβλήθηκαν διάφορα σλάιντς σχετικά με τα χειρόγραφα.
Λίγο πριν αρχίσει η διάλεξη η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Κ. Αδαμοπούλου καλωσόρισε τον καθηγητή αλλά και προλόγισε σχετικά με τα  Βιβλικά και απόκρυφα χειρόγραφα 2000 χρόνων.

Με τον όρο Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας περιγράφεται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και αφορά μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική.
Οι κύλινδροι μέσα στους οποίους βρέθηκαν τα Χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν το 1947 από ένα βεδουίνο βοσκό. Κάποια είναι σχεδόν άθικτα και κάποια κατεστραμμένα, αλλά τα περισσότερα αποσπασματικά. Οι περισσότεροι από τους κυλίνδρους βρέθηκαν σε σπηλιές κοντά στο Κιρμπέτ Κουμράν.
Έντεκα σπήλαια έκρυβαν έναν μεγάλο αριθμό από χειρόγραφα, τα περισσότερα από τα οποία, χρονολογούνται τον 2ο και 1ο π.Χ. αι., και είναι τουλάχιστο κατά μία χιλιετηρίδα αρχαιότερα από εκείνα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν ως τα πιο αρχαία.
Οι επίσημες ανασκαφές άρχισαν το 1952 και ερευνήθηκαν στην περιοχή Μουραμπάατ τέσσερα σπήλαια και τα εκεί ευρήματα καλύπτουν μια χρονική περίοδο άνω των πέντε χιλιετιών, από την τέταρτη π.Χ. χιλιετία ως και τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας μ.Χ.
Ο καθηγητής Αρχαιομετρίας, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Emer Jan Gunneweg ανέφερε ότι συμμετέχοντας σε έρευνα στο Κουμράν κοντά στην Νεκρά Θάλασσα του Ισραήλ, εξέτασε την σύνδεση σχετικά με τα χειρόγραφα του Κουμράν με την Ιερουσαλήμ, αναφέρθηκε στην έρευνα των χειρόγραφων μέσω της πυρηνικής τεχνολογίας και εφάρμοσε αυτός και η ομάδα του την Ανάλυση Ενεργοποίησης Νετρονίων (ΑΕΝ), μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξακρίβωση της τοποθεσίας κατασκευής των κεραμικών, ανιχνεύοντας έτσι της σχέσης μεταξύ των διάφορων πληθυσμών. Η ομάδα του καθηγητή Αρχαιομετρίας, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Emer Jan Gunneweg αποτελείται από 157 επιστήμονες και έχει εκδώσει 4 βιβλία.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου