«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Οι Τέχνες και οι Επιστήμες την εποχής της οικογένειας των Μεδίκων (15ος -18ος αιώνας μέρος Α') - Ένα άρθρο από την Βασιλική Γκιώνη – B.A. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης


Ένα νέο άρθρο για τις τέχνες και τις επιστήμες την εποχή των Μεδίκων! (15ος-18ος αιώνας). Σε λίγες μέρες  αναμένουμε και το δεύτερο μέρος του 
Από την Βασιλική Γκιώνη – B.A. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
«Το παρόν άρθρο αναλύει την ανάδυση των επιστημών και των τεχνών κατά την εποχή της κυριαρχίας της ιστορικής και πλούσιας οικογένειας των Μεδίκων τον 15ο  έως και τον 18ο αιώνα. Στην ουσία αναλύονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τεχνών και των επιστημών την περίοδο της Αναγέννησης που ξεκίνησε στην Ιταλία και εξαπλώθηκε εντυπωσιακά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο όρος Αναγέννηση δίνει τροφή για αντιπαράθεση μεταξύ των Ιστοριογράφων  για τη χρήση και προέλευση του όρου. Έπειτα, θα γίνει μία αρμονική γεφύρωση των επιστημών και των τεχνών κατά την περίοδο της Αναγέννησης προβάλλοντας έτσι την αξία και τα ιδανικά του ανθρώπινου πνεύματος.
Η οικογένεια των Μεδίκων και η προσφορά τους στις τέχνες και τις επιστήμες του 15ου -18ου αιώνα.
Οι Μέδικοι ήταν μια πολύ πλούσια οικογένεια της Φλωρεντίας, που από το 15ο ως τον 18ο αιώνα κυριάρχησε στην οικονομική, πολιτική αλλά και καλλιτεχνική ζωή της πόλης, παίζοντας έτσι ένα καθοριστικό ρόλο στην ιταλική και ευρωπαϊκή ιστορία.
Η ίδρυση του οίκου των Μεδίκων  ξεκίνησε από τον Τζιοβάννι ντι Μπίτσι ντέι Μέντιτσι  πατέρας του οποίου ήταν ο Κόζιμος ο Πρεσβύτερος (1389-1464) , ο πλουσιότερος άνθρωπος ολόκληρης της πόλης της Φλωρεντίας. Ο τελευταίος κατόρθωσε να εξορίσει τους αντιπάλους του διατηρώντας την συνέχεια της οικογένειας.   Την περίoδο 1469 έως και το 1492, επικεφαλής της οικογένειας ήταν ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής (1449-1492), τραπεζίτης, πολιτικός, ποιητής και μαικήνας πολλών καλλιτεχνών (μεταξύ των οποίων υπήρξε και ο Μιχαήλ Άγγελος) και επιστημόνων. Ενώ το 1494, ο Τζιρολάμο Σαβοναρόλα κατάφερε μέσα από τα κηρύγματά του να εκδιώξει τους Μεδίκους οποίοι χαρακτηρίστηκαν και διεφθαρμένοι, επέστρεψαν δυναμικά το 1512 με τον Τζοβάνι ντι Λορέντσο ντε Μεντίτσι να γίνεται πάπας με την επυνωμία Λέων Ί το 1513. Τα μέλη της οικογένειας κυβέρνησαν τελικά τη χώρα ως μεγάλοι δούκες της Τοσκάνης προσφέροντας τεράστια υποστήριξη (κυρίως οικονομική) στην ανάδυση των επιστημών και των τεχνών τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα[1].
Σταθμός στην οικονομική ισχυροποίηση του οίκου, στάθηκε ο Τζοβάννι ως τραπεζίτης του παππικού κράτους. Η εγκαθίδρυση της εξουσίας των Μεδίκων άνοιξε πρόσφορο έδαφος για την πολιτισμική άνθιση της πόλης. Από εκεί εκίνησε και η ιταλική Αναγέννηση με τις επιστήμες και τις τέχνες σε πρώτη μοίρα, η γνώση και οι τεχνοτροπίες των οποίων εξαπλώθηκαν εντυπωσιακά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πιο πλούσιος άνδρας της πόλης, ο Κόζιμος ο Πρεσβύτερος «εμπλεκόμενος» ήδη σε έναν κύκλο σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, εμφύτευσε την πλατωνική φιλοσοφία στο περιβάλλον του αναζωπυρώνοντας τον ενδιαφέρον των επιστημόνων και των καλλιτεχνών για μία νέα Αναγέννηση, παραλλαγμένη αλλά και πιστή στις αρχές του αρχαίου προτύπου των Ελλήνων. Η πολιτιστική δραστηριότητα του Κόζιμο, ενισχύθηκε και από τη συγκρότηση της Βιβλιοθήκης του Αγίου Μάρκου όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταφράσεις αρχαίων κειμένων της πλατωνικής φιλοσοφίας… 
Διαβάστε περισσότερα εδώ: sciencesocietyweb.wordpress.com/2020/05/15/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου