«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Μανόλης Τσακίρης: "48 χρόνια από την πτώση της χούντας"

Απο: Μανόλη Τσακίρη 

48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ 
Αποχαιρετισμός στον φίλο μας, Γεράσιμο Νοταρά
                   3 Ιουλίου 2022  
Μπήκαμε ήδη στον μήνα Ιούλιο. Ιούλιο του 1974 έπεσε η χούντα των επίορκων αξιωματικών με επικεφαλής τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της οποίας ήταν η απόσυρση της μεγάλης οργανωμένης δύναμης των Ελλήνων στρατιωτών που είχε στείλει στην Κύπρο ο Γεώργιος Παπανδρέου με την σύμφωνη γνώμη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Με την βοήθεια του ανθέλληνα υπουργού Εξωτερικών τότε των ΗΠΑ, Κίσσιντζερ και της Τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων που δολοφονούσε φιλέλληνες Τούρκους διανοούμενους, κατελήφθη ένα μεγάλο μέρος του νησιού της Αφροδίτης, της Κύπρου μας, από τους κληρονόμους του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ας θυμηθούμε τους στίχους του σπουδαίου Τούρκου ποιητή και φιλέλληνα Ναζίμ Χικμέτ, στη μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου: «Κι ύστερα γιατρέ, την κάθε αυγή, την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα, πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται.»…
Οι αγώνες κατά της χούντας από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους φίλους της χώρας μας, όπου γης, απέδωσαν καρπούς, αλλά έμεινε μια μεγάλη χαίνουσα πληγή, η επέλαση των Τούρκων στην Κύπρο, μια υπόθεση που δεν μπορεί να κλείσει παρά μόνον με την απελευθέρωση του νησιού της Αφροδίτης. 

Στην Μπουμπουλίνας, όπου σήμερα, τί ειρωνεία, στεγάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Μάλλιος, ο Χατζηζήσης, ο Μπάμπαλης, ο Θεοφιλογιαννάκος και άλλοι επίορκοι αξιωματικοί βασάνιζαν άνδρες, γυναίκες ακόμα και ιερωμένους. Ποιος δεν θυμάται τον ήρωα Μουστακλή, που πέθανε από τα βαριά βασανιστήρια χωρίς να υποχωρήσει από τις θέσεις του υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας, τον Μίμη Ανδρουλάκη που δεν λύγισε μπροστά στους βασανιστές του, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο που στάθηκε με αξιοπρέπεια υπερασπιζόμενος τις αρχές του και όλους τους αγωνιστές που πάλεψαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εναντίον της χούντας των επίορκων αξιωματικών.
Από την επέτειο της πτώσης της χούντας, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στον κήπο του Μεγάρου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα λείπουν και φέτος πολλοί αγωνιστές, ένας από αυτούς και ο Γεράσιμος Νοταράς που έφυγε μόλις χθες από την ζωή, μέλος της ιστορικής οικογένειας των Νοταράδων, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας μας από τον Οθωμανικό ζυγό.
Έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά της χούντας, φυλακίστηκε 5,5 χρόνια χωρίς να κάνει καμμία υποχώρηση στις αρχές και τις αξίες που πίστευε. Καλό σου ταξίδι, φίλε Γεράσιμε. Σε ευχαριστούμε που υπήρξες ανάμεσά μας στη ζωή και στους αγώνες για την δημοκρατία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. 
Μανόλης Τσακίρης
>Συγγραφέας
>Βραβείο της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, 1978
>Αριστίνδην μέλος του ΔΣ του Ελληνικού ICOMOS (Τεχνικού Συμβούλου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα)
>Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
>Στενός συνεργάτης, επί 14 χρόνια, του διάσημου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου
>Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας
>Αιρετός εκπρόσωπος για τρίτη θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας, της ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ 
Στην φωτογραφία: Μανόλης Τσακίρης, Πόπη Μανιά-Τσακίρη σε μια από τις εορτές της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου