«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής με θέμα «Η Δική μου Ύδρα» του εξαιρετικού φιλυδραίου ζωγράφου Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

 

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας / Γενικά Αρχεία Κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΔΟΥΚΑΚΗ
«Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΔΡΑ»
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής με θέμα «Η Δική μου Ύδρα» του εξαιρετικού φιλυδραίου ζωγράφου Φραγκίσκου Δουκάκη, στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, χθες βράδυ, Παρασκευή, 5 Αυγούστου. Ο αγαπημένος μαθητής του Π. Τέτση, Φραγκίσκος Δουκάκης, παρουσιάζει για όλο το μήνα Αύγουστο στο Ι.Α.Μ.Υ. την Ύδρα όπως τη ζει ο ίδιος εδώ και χρόνια, μέσα από 30 μεγάλα και μικρά έργα που φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο της καραντίνας και τα οποία αναδεικνύουν το ξεχωριστό φως του Νησιού μας.
Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, η οποία τόνισε τη χαρά της για την πραγματοποίηση αυτής της Έκθεσης. «Η Ύδρα του Δουκάκη… μαγικά ηλιοβασιλέματα, ασύγκριτες ανατολές, βράχοι, αφρισμένες θάλασσες, εκρήξεις γραμμών και χρωμάτων, δίνουν και πάλι τη χαρά στον εξαίρετο δημιουργό να εκθέσει το εντυπωσιακό αυτό εικαστικό του σύνολο στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας, τον φιλόξενο χώρο που για χρόνια πολλά αποτέλεσε το “υπαίθριο ατελιέ” του Δασκάλου του, Π. Τέτση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η κυρία Αδαμοπούλου.
Στη συνέχεια μίλησε η ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού, η οποία επιμελήθηκε την Έκθεση, χαρακτηρίζοντας την Ύδρα ως «το χρυσό στερέωμα της ζωγραφικής» και σημειώνοντας ότι «Η Ύδρα του Φραγκίσκου Δουκάκη, πυρακτωμένη από ύλη και συναισθήματα, είναι ένα αληθινό, σώμα με σώμα πεδίο μάχης της ύπαρξης του φυσικού κόσμου με εκείνην του άυλου εκτοπίσματος της μνήμης ενός απόλυτου προορισμού… Μια άγρια βουτιά της ζωγραφικής και της ματιέρας που εξελίσσεται σε αυτοσχέδια προσευχή και ολοσχερή κάθαρση της ψυχής και του βλέμματος».
Ακολούθησε ο ζωγράφος Φραγκίσκος Δουκάκης, ο οποίος, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ευχαρίστησε ευγενικά το κοινό και αναφέρθηκε στις ώρες που εργάστηκε πάνω σε αυτά τα έργα, φιλοτεχνώντας τις δημιουργίες του με το πρώτο φως της ημέρες και αργά στο σούρουπο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτή η Έκθεση είναι αφιερωμένη στο Δάσκαλό του Π. Τέτση, για τον οποίο μίλησε συγκινημένος. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Παναγιούλα Δασκαλάκη, η πρ. Αντιδήμαρχος Λουκία Λούλου, από την Ένωση Ξενοδόχων η Τζένη Σοφιανού και ο Θεόφιλος Σαΐτης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο η Πρόεδρος Μιράντα Σοφιανού, το επί 50 χρόνια μοντέλο κορυφαίων Δασκάλων της Σχολής Καλών Τεχνών κα Μαίρη Σαμαρά, η νομική σύμβουλος του ΙΑΜΥ Τζένη Μπαλτά, η καλλιτέχνης-φωτογράφος Αμαλία Σωτηροπούλου, η ζωγράφος Αργυρώ Γκανούτα – Λεβέντη, οι Εκπαιδευτικοί Θοδωρής Θεοδωρίδης και Νότα Γεώργα, η δημοσιογράφος Παυλίνα Πρωταίου και πολλοί φίλοι, που τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη εκδήλωση.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου