«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Yλοποιήθηκε η 1η Αποστόλη Ελλήνων Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα - EU Climate Action | EU Climate Pact Greece - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόλυτη επιτυχία

 

Από: κ. Ελευθέριο Κεχαγιόγλου
Στις 26-28 Σεπτέμβρη υλοποιήθηκε η 1η Αποστόλη Ελλήνων Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα - EU Climate Action | EU Climate Pact Greece - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόλυτη επιτυχία. Η πρωτοβουλία της πρόσκλησης των Πρεσβευτών να επισκεφτούν το ευρωκοινοβούλιο, ώστε να έχουμε εποικοδομητική διάδραση σχετικά με τις πρωτοβουλίες μας, με εταίρους και συντελεστές της δημιουργίας και υλοποίησής του, ανήκει στον Ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη και τον Συντονιστή Ελλάδος Ντίνο Μαχαίρα της «Οργάνωσης Γη». Θα ήθελα και προσωπικά να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, καθώς και για όλες τις δράσεις που οργάνωσαν για εμάς με τις ομάδες τους.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών μας, οι τοποθετήσεις του κ. Κόκκαλη, έδειξαν σε βάθος γνώση των γεγονότων προερχόμενη από την συμμετοχή του σε επιτροπές, μεταξύ αυτών η «Προϋπολογισμού» και η «Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων» που έχοντας διττό ρόλο, ως Λειτουργός Εφαρμοσμένης Δημόσιας Υγείας και αυτοδιοικητικός, με ενδιαφέρουν άμεσα.
Στο πρώτο κομμάτι, λοιπόν που αφορά την Δημόσια Υγεία, ευελπιστούμε ότι αποκτήσαμε έναν σύμμαχο για την πρωτοβουλία μας που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Συμφώνου για την κλιματική αλλαγή  και συντονίσαμε με τη συνεργασία της Διοίκησης, της Τεχνικής, της Νοσηλευτικής, και της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ. Το project ψηφιακών βελτιώσεων και ενεργειακής αναβάθμισης (χωρισμένο σε 2 Τομείς και 7 πυλώνες) αναμένει χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.
Ο Ευρωβουλευτής έδειξε ότι κατανοεί τις διαφορές στις δομές και αρμοδιότητες των δήμων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» το οποίο όπως είπε χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχειριστική αρχή. Τόνισε όμως ότι δυσκολία σ’ αυτό προκαλεί η έλλειψη αρκετού προσωπικού ΠΕ στους δήμους, που να ξέρει να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Άλλο επίσης πρόβλημα είναι η έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη των τοπικών κοινωνιών.
Είναι λυπηρό, γιατί όταν άλλες περιοχές τραβούν μπροστά, στόχοι όπως η ποιότητα ζωής μέσα από τις αστικές πράσινες συμφωνίες, η μείωση εκπομπών των δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, η εκπαίδευση για την ανακύκλωση, η επιστημονική αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου, η απόκτηση χρήσιμων skills όπως η δυνατότητα συνεργασίας και τα digital skills κ.α., είναι δύσκολο να εμπεδωθούν στον δικό μας Δήμο. Εδώ η ανάπτυξη δεν αναμένεται να προκύψει, τουλάχιστον όχι με Πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Αρτέμιδας (ΤΑΠΤοΚ), καθώς συγκεκριμένοι σύμβουλοι την πολεμούν εκ των έσω, πληγώνοντας την ίδια την δημοκρατία.
Τέλος, στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική Υγείας και Δημόσιας Υγείας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων από την κλιματική κρίση. Υπάρχει ανάγκη για κοινή πολιτική πυροπροστασίας και αναδάσωσης, ενώ πρέπει να δοθεί προσοχή στη ορθή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για την αποφυγή ανισορροπιών, του Συμφώνου βιώσιμης ανάπτυξης, στην Αειφορία και κοινωνική ανάπτυξη.
Οι προτάσεις μας, είναι και θα είναι πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης και της κοινωνίας, δυστυχώς όμως όχι της οικονομίας, αφού στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί, όχι όμως και οι άνθρωποι. Αναμένεται να δούμε από πλευρά της ΕΕ, πως ακριβώς οι πολίτες υποτίθεται ότι θα συμμετάσχουν όχι σε «ασκήσεις επί χάρτου», αλλά στο αληθινό Green Deal (“Real Green Deal”). «We have the technical knowledge, Let’s see financial»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου