«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Αεροπλάνα της Κατοχής στην Ύδρα και τον Δοκό

 

Μετά την επιτυχημένη προβολή στις 14 Φεβρουαρίου 2024, που προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Αεροπλάνα στην Ύδρα της Κατοχής” στον Πειραιά στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (https://hydraspoliteia1.blogspot.com/2024/02/14022024.html), ο κ. Βασίλης Γκάτσος συγγραφέας, εκδότης αλλά και ερευνητής μας σημειώνει πρόσθετες πληροφορίες για τα αεροπλάνα που έπεσαν την Κατοχή στην Ύδρα, στον Δοκό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρει σχετικά: «Στο site ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ υπάρχει το εξαιρετικό ψηφιακό αρχείο Οικογενειακών Φωτογραφιών Ερμιόνης.
Στην μία βλέπουμε την τράτα του Παναγιώτη Κουβαρά να ξεκινά από τα Μαντράκια Ερμιόνης. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας αναγράφει: εκδρομή στον Δοκό 12-06-1941.
Οι εκδρομείς πιάνουν στο Λιμάνι του Δοκού και επισκέπτονται ένα αεροπλάνο που έπεσε στον Δοκό, όπου και φωτογραφίζονται. Λέγανε ότι ήταν γερμανικό στούκας αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Οι ειδικοί από τη φωτογραφία μπορούν να αποφανθούν σχετικά (Δεύτερη φωτογραφία).
Η εκδρομή φαίνεται παράδοξη και παράτολμη. Όμως είμαστε στην αρχή της Κατοχής. Οι Γερμανοί έχουν μπει στην Αθήνα στις 27-04-1941. Στις 20-05-1941 ξεκινά η Μάχη της Κρήτης και στις 01-06 1941 ολοκληρώνεται η κατάληψη του νησιού. Ως εκ τούτου Ιούνιο - αρχές Ιουλίου 1941 δεν είχαν αρχίσει τα αυστηρά μέτρα για την κίνηση των καϊκιών κ.λ.π. Ίσως ακόμη να μην έχουν εγκατασταθεί Ιταλοί στην Ερμιόνη.

Υπάρχει στο αρχείο και μια τρίτη φωτογραφία από την ίδια εκδρομή.  Οι εκδρομείς φωτογραφίζονται στην είσοδο των Αγίων Απόστολων στο μικρό οροπέδιο του Δοκού. Πιθανόν και το αεροπλάνο να έχει πέσει κάπου εκεί γύρω, πάνω σε μάντρες και ξερολιθιές. Πιθανό όμως να έχει πέσει και στις ξερολιθιές στις Λέδεζες και μετά οι εκδρομείς να επισκέφθηκαν τους Αγίους Αποστόλους. Πάντως από το τοπίο της φωτογραφίας μπορεί να προσδιοριστεί από παλιούς κατοίκους του Δοκού η ακριβής θέση.
Πέραν αυτών, τη δεκαετία 1970 - 1980, μία ανεμότρατα που ψάρευε πιθανόν κάπου μεταξύ Δοκού - Ύδρας - Τσελεβινίων - Θερμησίου έπιασε στο σάκο της εναν κινητήρα μονοκινητήριου πολεμικού αεροπλάνου της Κατοχής. Τον έφεραν στην Ερμιόνη και τον απόθεσαν στη βάση του παλιού μώλου, κοντά στο περίπτερο του Καρακατσάνη. Έμεινε εκεί κάπου 1 μήνα. Μετά χάθηκε, πιθανόν να τον πήρε κάποιος παλιατζής. Ο κινητήρας ήταν ολόκληρος, ο έλικας ήταν σπασμένος και η όλη εμφάνισή του ήταν σαν να είχε καθίσει πάνω σε λασπώδη βυθό. Δεδομένου ότι αερομαχίες στην περιοχή μας δεν πρέπει να έγιναν, μάλλον πρόκειται για αναγκαστική προσθαλάσσωση.
Επίσης ένα αεροπλάνο γερμανικό έπεσε στην Πετροθάλασσα Ερμιονίδας. Αποστέλλω συνημμένως την σελίδα 25 από το βιβλίο "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ", ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Χ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, 1988, Έκδοση της τοπικής εφημερίδας "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ", όπου υπάρχει σχετικά λεπτομερής περιγραφή του γεγονότος αυτού.
Ένα μεγάλο κομμάτι σκληρής λαμαρίνας από κράμα αλουμινίου είχε πάρει και ο παππούς μου Βασίλειος Κανέλλης στο περιβόλι του στα Ποτόκια Ερμιόνης. Από αυτό είχε κόψει ένα μέρος και είχε φτιάξει ένα μεγάλο βαρύ φαράσι. Πέρα από τη λαμαρίνα έβγαζε και τα δεκάδες πιρτσίνια και τα χρησιμοποιούμε, γιατί η λαμαρίνα δεν ήταν ενιαία, αλλά από τεμάχια που συνδέονταν με σειρές από πριτσίνια. μάλλον ήταν μέρος της ατράκτου. Αυτά τα είχα δει και μικρός τη δεκαετία του 1950 στο περιβόλι του παππού μου.»
Ευχαριστώ,
Βασίλης Γκάτσος
-------------------------
Υ.Γ. «ΥΔΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Αεροπλάνα στην Ύδρα της Κατοχής” έχει επίσης προβληθεί το καλοκαίρι του 2023 στη συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας όπως και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου στην Δημοτική Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου