«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμπατριωτών μας και φίλων της Ύδρας εγκαινιάστηκε στο ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ η Έκθεση αγιογραφίας του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Εγώ ‘δα δάφνες, κι εγώ Φως», σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας

 

Από: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας / Γενικά Αρχεία του Κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκαινιάστηκε στο ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ η Έκθεση αγιογραφίας του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Εγώ ‘δα δάφνες, κι εγώ Φως», σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας στο πλαίσιο των Θεομητορικών 2024.
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμπατριωτών μας και φίλων της Ύδρας τελέστηκαν την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 9:00 το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης «Εγώ ‘δα δάφνες, κι εγώ Φως» του ζωγράφου – αγιογράφου Γιώργου Κόρδη.

Ο Γεώργιος (Γιώργος) Κόρδης ζωγράφος, εικονογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Καθηγητής, έχοντας μελετήσει την ελληνική εικαστική παράδοση και ειδικότερα και εκτενέστερα την βυζαντινή ζωγραφική, στα έργα του επιχειρεί να συνδυάσει δημιουργικά τα διδάγματα της μεγάλης αυτής εικαστικής διαδρομής με τις κατακτήσεις της σύγχρονης, δυτικής ζωγραφικής. Απόρροια της δημιουργικότητας του η παρούσα πολύ εντυπωσιακή έκθεση με τον σολωμικό τίτλο «Εγώ ‘φα δάφνες, κι εγώ Φως»,!..
Η Έκθεση, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης κ. Νιόβη Κρητικού θα φιλοξενείται στο ΙΑΜΥ μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Ύδρας, αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Δαρδανό να καλωσορίζει ευχαριστώντας το κοινό των επισκεπτών και να αναφέρεται στην υλοποίηση της ιδέας διοργάνωσης της έκθεσης καθώς και στην συνεργασία του καλλιτέχνη με τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας και με το ΓΑΚ/ΙΑΜΥ, η οποία συνεργασία και συνδιοργάνωση ήταν καθόλα άψογη με αποτέλεσμα την υπέροχη αυτή Έκθεση.
Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας ο οποίος μίλησε θεολογικά και κήρυξε την έναρξη των Θεομητορικών 2024. Ακολούθως απένειμε το ειδικό, υπέροχο αναμνηστικό του Ι. Καθεδρικού Ναού στον καλλιτέχνη Γιώργο Κόρδη και στην Ντίνα Αδαμοπούλου ευχαριστώντας ένθερμα και τους δύο.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ιστορικός – αρχειονόμος Ντίνα Αδαμοπούλου η οποία μίλησε για την καλλιτεχνική πορεία και το έργο του Γιώργου Κόρδη αναλύοντας από ιστορικής πλευράς το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά και τον θεματικό της τίτλο «Εγώ ΄δα δάφνες- κι εγώ φως» από το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού. Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τους συνδιοργανωτές της έκθεσης αναφέροντας σχετικά : « Η συνεργασία του ΙΑΜΥ με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας και πιο συγκεκριμένα με τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής, αποτέλεσε αληθινή ευλογία που απέδωσε αγλαούς εκθεσιακούς καρπούς.
Ευχαριστίες θερμές οφείλονται από τη θέση αυτή στον εμπνευσμένο Ιεράρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ, στον χαρισματικό, και εργαζόμενο με δημιουργική πάντοτε έμπνευση Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Δαρδανό και στο Ε.Σ. του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΄Ύδρας, ιδιαιτέρως δε στον ακάματο και δημιουργικό Πρόεδρό του τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνο Δαρδανό, για την εμπιστοσύνη τους και την ολοπρόθυμη παροχή απαιτούμενων συνεργειών για την πραγματοποίηση της έκθεσης..».
Ακολούθως απένειμε ως τιμητικό δώρο στον καλλιτέχνη το αντίγραφο της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Βούλας.
Τέλος, ο Γιώργος Κόρδης ευχαρίστησε τόσο τον Ι. Καθεδρικό Ναό όσο και το ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ. για την όμορφη συνεργασία και την υπέροχη φιλοξενία τους.
Κλείνοντας την εκδήλωση των εγκαινίων η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, κ. Νιόβη Κρητικού ξενάγησε το κοινό στα έργα του κ. Κόρδη.
Ακολούθησε μια υπέροχη δεξίωση στην ταράτσα με προσφορά πλούσιων εδεσμάτων στους πολυπληθείς επισκέπτες και φίλους καθώς και προσφορά νηστίσιμου παγωτού στην είσοδο του Μουσείου.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ύδρας πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός, ο αναπληρωτής Πρωτοσύγκελος πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο αντιδήμαρχος Ύδρας Κωνσταντίνος Μπεράτης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας Μανώλης Καραμήτσος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τζάκας και Γεώργιος Βούλγαρης, ο π. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, ο π. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος με τη σύζυγό του, η Λιμενάρχης Ύδρας, Αντιπλοίαρχος ΛΣ, Μαρία Σπηλιοπούλου, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η συμβολαιογράφος Ύδρας Δέσποινα Τσερκέζη, η ξενοδόχος και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας Μιράντα Σοφιανού, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Αλέξανδρος Τζώνης με τη σύζυγο του αρχαιολόγο Liane Lefaivre, ο Διευθυντής του Ζαννείου Γυμνασίου Πειραιά Ιωάννης Φριλίγκος με την σύζυγό του, οι καλλιτέχνες Αργυρώ Λεβέντη, Νίκος Ασπρούλης, Βίκυ Φιλίππου και Γιώτα Βοργία, οι δημοσιογράφοι Φοίβη Παρασκευά και Κώστας Κόλμερ και πολλοί εκλεκτοί συμπατριώτες μας Υδραίοι και φίλοι της Ύδρας, Έλληνες και ξένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου