«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Δελτίο Τύπου του ΕΑΑΝ Παραρτήματος Ηλείας - Μεταφορά για τις εορταστικές εκδηλώσεις της καρδιάς του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στον Πύργο - Κατάκολο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΑΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΗΚΥΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ Α. ΜΙΑΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ, 28 ΚΑΙ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
"Η καρδιά του Μιαούλη «ξανακτύπησε» δίπλα στα νερά του Ιονίου"
Μέσα σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 μετά από κοινή πρωτοβουλία του Παραρτήματος μας και του Δήμου Πύργου και ειδικά του Δημάρχου μας Κου Στάθη Καννή, την θετική εισήγηση της Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας Κας Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου και την έγκριση των Γενικών Αρχείων του Κράτους ταξίδεψε για 1η φορά η καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στον Πύργο - Κατάκολο.
Το Σάββατο το απόγευμα έγινε η υποδοχή της καρδιάς του ΗΡΩΑ Ναυάρχου και του Ιερού Σταυρού της πλώρης του πλοίου του στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου που παρέδωσε η Κα Κ. Αδαμοπούλου στον Δήμαρχο Πύργου μέσα σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και τοποθετήθηκε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Πανοσιολογιότατο π. Βασίλειο Σμέρο και τον αιδεσιμότατο π. Νικόλαο Κατσηδήμα Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου.
Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν οι: Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κος Ανδρέας Νικολακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου Κος Στάθης Καννής, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Γερούκης Π.Ν. (παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μαζί με το Μέλος του Δ.Σ. Υποναύαρχο ε.α. Δημήτριο Λαγαρία) ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Ζώης Υφαντής Π.Ν. ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας Πλωτάρχης (Ε) ε.α. Εμμανουήλ Καραμήτσος Π.Ν. η Απόγονος του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη Κα Φαίη Βώκου και η εκπρόσωπος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821 Κα Βάλια Μπερτσάτου, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Βουλευτής Ηλείας Κος Δ. Αβραμόπουλος και ο Δήμαρχος Ύδρας Κος Γ. Κουκουδάκης (ακύρωσε εκτάκτως την παρουσία του λόγω εκτάκτου υπηρεσιακού προβλήματος)
Στην προσωπικότητα του Έλληνα θαλασσομάχου και στην συνολική δράση και την προσωπικότητα του Έλληνα θαλασσομάχου αναφέρθηκαν η π. διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κα Νίκη Κατσιάπη και η Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου οι οποίες καθήλωσαν τους παραβρισκόμενους με τις σημειώσεις τους!!
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία ο Κος Γεώργιος Μαρκόπουλος.
Πλέον των ανωτέρω τίμησαν με την παρουσία τους: οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Παναγούλιας και Κ. Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Δ. Μεσσαλάς, οι Αντιδήμαρχοι Κος Ν. Κυριαζής, Ν. Θεοδώρου, Θ. Κόρδας, Γ. Κάρδαρης, Θ. Τσαμπρινός, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Συνταγματάρχης Β. Κοσμίδης, ο Υποδιοικητής Συνταγματάρχης Π. Γκολφινόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Ηλείας Λοχαγός ε.α. Α. Τσιγκρέλης και Μέλη του Δ.Σ. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και Δημ. Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κος Κ. Νικολούτσος, ο Πρόεδρος των Εφ. Αξ/κων κος Ν. Παναγιωτακόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου Κα Ε. Χριστοπούλου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητικών Ηλείας Κος Γ. Φουντουλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων Παράδοσης Κος Κ. Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της φιλαρμονικής Κος Α. Δασκόπουλος, αρκετοί Συνάδελφοι και Συμπολίτες μας.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών από Δήμαρχο Πύργου, Πρόεδρο φορέα Διαχείρισης Ι.Α.Μ.Υ. τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Ν. και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κατακόλου Δοξολογία χοροστατούν τος του Πανοσιολογιότατου π. Μελέτιου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη) συνεπικουρούμενος από τους Αιδεσιμότατους π. Π. Αθανασόπουλο, π. Ν. Κατσηδήμα και π. Ν. Αθανασόπουλο.
Για το χρονικό της Ναυμαχίας μίλησε ο Κος Ν. Ασημακόπουλος, Διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Βεργίνα" , πολιτικός επιστήμων, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας ο οποίος αναφέρθηκε μα σημαντικά στοιχεία που για 1η φορά ακουσθήκαν!!
Τίμησαν με την παρουσία τους: οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Δ. Αβραμόπουλου Κα E. Θεοδωροπούλου και του Δ. Καλαματιανού Κος Θωμάς Δακουράς, ο Δήμαρχος Πύργου, η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π Κα Ρ. Αλικάκη, ο Αντιδήμαρχος Θ. Τσαμπρινός, ο Εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Πλωτάρχης (Ε) Β. Γουρλώνης ΠΝ. ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Συνταγματάρχης Β. Κοσμίδης, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Πλωτάρχης ΛΣ Α. Γκατζιός με αντιπροσωπεία Συναδέλφων, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΝ ΝΔ Ελλάδος Αντιναύαρχος ε.α. Δ. Μποϊλές, η Απόγονος του Ήρωα Κα Φαίη Βώκου, οι εκπρόσωποι του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821 Κα Βάλια Μπερτσάτου και Α. Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Λοχαγός Α. Τσιγκρέλης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Φ. Κολόσακας, ο Πρόεδρος των Εφ. Αξ/κων Ν. Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος της Δ.Κ.Β.Π. Κος Γ. Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητικών Ηλείας Κος Γ. Φουντουλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων Παράδοσης Κος Κ. Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της φιλαρμονικής Κος Α. Δασκόπουλος, αρκετοί Συνάδελφοι και Συμπολίτες μας.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων από: Δήμαρχο Πύργου Κο Στάθη Καννή, Πρόεδρο ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α. Θ. Γερούκη ΠΝ, εκπρόσωπο Α/ΓΕΝ Πλωτάρχη (Ε) εα Β. Γουρλώνη ΠΝ, εκπρόσωπο Ανωτέρου Διοικητού Φρουράς Συνταγματάρχη Β. Κοσμίδη Διοικητή ΣΕΤΤΗΛ, τον Επικςφαλή αντιπολίτευσης Δήμου Ύδρας Πλωτάρχη (Ε) εα Ε. Καραμήτσο ΠΝ, την Πρόεδρο Φορέα Διαχείρισης Ι.Α.Μ.Υ. Κα Κ. Αδαμοπούλου, τον Πρόεδρο ΕΑΑΣ Παράρτημα Ηλείας Λοχαγό εα Α. Τσιγκρέλη, τον Πρόεδρο Παραρτήματος ΕΑΑΝ Ηλείας Πλοίαρχο (Ε) εα Ζώη Υφαντή ΠΝ, την Απόγονο του Ήρωα Ναυάρχου Α. Μιαούλη Κα Φαίη Βώκου, την εκπρόσωπο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Ηρώων 1821 Κα Βάλια Μπερτσάτου.
Απαγγελία ποιήματος του Κου Σ. Γεωργακόπουλου από την κόρη της απογόνου του Ναυάρχου Αμάλθεια!
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Καθήκοντα Τελετάρχη από τον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Αντιπλοίαρχο (Ε) Α. Αράπογλου ΠΝ, με βοηθό τον Αντιπλοίαρχο (Ε) ε.α. Β. Μπουτζαρέλη ΠΝ και καθήκοντα φωτογράφου από το Μέλος Ανθυποπλοίαρχο (Ε) ε.α. Β. Μπεντεβή ΠΝ
ΕΑΑΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου