«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

 

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η ιστορική οικία Λαζάρου Κουντουριώτη (1769-1852) στην Ύδρα είναι ένα αρχοντικό που, όπως πολλά όμοιά του, χτίστηκε τον 18ο αιώνα, όταν το νησί γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση χάρη στη ναυτιλία. Στα σαλόνια του διαδραματίστηκαν κεφάλαια της προεπαναστατικής περιόδου κατά την οποία σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι, συναντιούνταν για να καταστρώσουν τον τρόπο δράσης κατά των Οθωμανών. Ο ιδιοκτήτης του αποτέλεσε σημαντικότατη πολιτική φυσιογνωμία και είχε παραχωρήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τον Αγώνα, και ως εκ τούτου έχαιρε σεβασμού από τους συμπατριώτες του.
Χτισμένη στη δεξιά πλευρά του όρμου της Ύδρας, η οικία διαθέτει πανοραμική θέα, ενώ το μεγαλοπρεπές εσωτερικό της βρίθει όχι μόνο τεκμηρίων της αστικής ζωής των καραβοκύρηδων της εποχής, με την πολυτέλεια μιας μακρινής ιστορικής περιόδου, αλλά και αντιπροσωπευτικών δειγμάτων της νεοελληνικής τέχνης του 18ου και του 19ου αιώνα. Νησιώτικοι καναπέδες δίπλα σε κονσόλες, μπουφέδες, ντουλάπες, μαγκάλια και χρυσοποίκιλτοι καθρέφτες, όλα φερμένα από την Ευρώπη, πλαισιώνουν τη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει οικογενειακά πορτρέτα, ναυτικά ενθύμια και σερβίτσια, όπλα και χαρακτικά της Επανάστασης του 1821, όπως και παραδοσιακές ενδυμασίες των ναυτικών της Ύδρας, των Σπετσών, των Ψαρών καθώς και άλλων νησιών.
Η έκθεση με τίτλο «Διαφημίζοντας την Ελλάδα – Οι απαρχές του ελληνικού τουρισμού» πρόκειται για ένα πανόραμα σαράντα ιστορικών αφισών του ΕΟΤ που ξεκινάει το 1929 και φτάνει έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960…
Διαβάστε το άρθρο εδώ: https://www.lifo.gr/culture/eikastika/pos-diafimize-i-ellada-ton-eayto-tis-sto-exoteriko-apo-30-eos-60

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου