«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη


Η προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη  βρίσκεται βορειοδυτικά της κεντρική πύλης  του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας «Κοίμησης της Θεοτόκου» και επάνω στο κεντρικό τμήμα της παραλίας του νησιού και ανεγέρθηκε το 1914.  

Η προτομή είναι τοποθετημένη πάνω από υπερυψωμένη μαρμάρινη στήλη, διακοσμημένη με δάφνινο στεφάνι  δόξας και έχει  την εγχάρακτη επιγραφή:
«...ΤΩ ΕΝΔΟΞΩ ΑΥΤΗΣ ΤΕΚΝΩ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΩ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ Η ΥΔΡΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ...»
Την σύνθεση του Μνημείου, στη βάση της μαρμάρινης στήλης, συμπληρώνει η παρουσία λιονταριού (παγκόσμιο σύμβολο δύναμης), το οποίο σαν  φύλακας φρουρός του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, έχει στην αγκαλιά του ναυτική άγκυρα και στο δεξί του πόδι, το ιστορικό τηλεγράφημα της 3ης Δεκεμβρίου 1912, που έστειλε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης από το θωρηκτό «Αβέρωφ» στον Ελληνικό Στόλο, πριν την  ναυμαχία της Έλλης:
«..ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΥΧΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΠΛΕΩ ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ. Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ 1912-1913...».
Την σύνθεση του μνημείου συμπληρώνει περιμετρικό και στηριζόμενο σε τέσσερα κολωνάκια, μεταλλικό περίτεχνο κιγκλίδωμα με σύνθεση αγκυρών, στεφανιών και επιγραφής με την χρονολογία 1914.
Δεν γνωρίζω (για να αναφέρω) τον καλλιτέχνη-δημιουργό της προτομής του Παύλου Κουντουριώτη και κάνω έκκληση για όποιον γνωρίζει να μας το γνωστοποιήσει.
Πληροφορίες και βασικός κορμός της ανάρτησης από το blog:
 "ΥΔΡΑ ΥΔΡΑΙΑ ΥΔΡΟΥΣΣΑ"
http://hydra-hydrea-hydroussa.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ φίλε/η
    Παίρνω το θάρρος γι' αυτή την προσφώνηση γιατί και εγώ έχω καταγωγή από την Ύδρα από τη μεριά της μητέρας μου.
    Ο γλύπτης που φιλοτέχνησε τον τάφο του Παύλου Κουντουριώτη είναι ο Γιώργος Δημητριάδης. Περισσότερα για το βιογραφικό του εδώ:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82
    Μικρό κοριτσάκι, όπως όλα τα παιδιά στην Ύδρα, συνήθιζα να παίζω σκαρφαλώνοντας στο άγαλμα του σημαντικού αυτού Ναυάρχου. Κατά μεγάλη σύμπτωση, ο ίδιος γλύπτης έχει φιλοτεχνήσει το γλυπτό στον οικογενειακό μας τάφο από τη μεριά του πατέρα μου, τον τάφο των Σπαθαραίων με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη στο Α΄ Νεκροτεφείο, στην Αθήνα. Αναπαραστά την γιαγιά μου Αικατερίνη Σπαθάρη με τα δύο της παιδιά, τον πατέρα μου Βασίλη και την αδελφή του Λουίζα, τα οποία έχασαν τη μάνα τους σε νεαρή ηλικία. Ο παππούς μου είχε γνωρίσει τον γλύπτη Γιώργο Δημητριάδη στο Παρίσι όπου ζούσε το 1928, όπου ο γλύπτης φιλοτέχνησε τον δισκοβόλο για τις ανάγκες των τότε Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στο Παρίσι. Αντίγραφο του δισκοβόλου βρίσκεται απέναντι από το Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας.
    Μπορείτε να δείτε το μνημείο εδώ:
    https://www.google.com/search?q=%CE%A4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82+%CE%A3%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B7+%CE%91%CE%84+%CE%9D%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwit8L-YnoPcAhUkDZoKHRkeBQMQsAQINg&biw=1920&bih=966#imgrc=k_QXFdkmS1UXkM:
    Χαιρετώ την αγαπημένη μου Ύδρα
    Νέλλη Σπαθάρη, κατιούσα Παναγιώτη Καλλιγά του Υδραίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή