«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Χαρίλαος Τρικούπης: Παρουσίαση της οριστικής βιογραφίας του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού από την κ. Λύντια Τρίχα στο ΙΑΜ ‘Υδρας

Πραγματοποιήθηκε με πολυ μεγαλη επιττχια και παρουσια πληθους εκλεκτων προσκεκλημενων το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου 2017 η παρουσίαση του βιβλίου της Λύντιας Τρίχα: Χ. Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.
H κ. Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικός, αρχειονόμος, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας άνοιξε την εκδήλωση με αναφορές στον Χ. Τρικούπη από το βιβλίο της κ. Λύντιας Τρίχα αναφερόμενη σε λεπτομέρειες και στοιχεία για το έργο και τη ζωή του Χ. Τρικούπη.

Ο κ. Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Χ. Τρικούπη και είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πρώτη φορά που υπάρχει μια ολοκληρωμένη βιογραφία για έναν κοινοβουλευτικό άντρα που κυβέρνησε την Ελλάδα σε κρίσιμα χρόνια.
Η κ. Λύντια Τρίχα με γλαφυρο λογο αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανεύρεσης του αρχείου του Χ. Τρικούπη αλλά και της συγγραφής του βιβλίου αλλά και της αποκρυπτογράφησης των πληροφοριών που κράτησε πολλά χρόνια, αναφερόμενη σε πολλά στοιχεία που μέσω του βιβλίου της ήρθαν στην επιφάνεια που μας αποκάλυψε πολλά πράγματα για τη ζωή και το έργο του  Χ. Τρικούπη που μεγάλωσε μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης σπούδασε Νομική στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι και εργάστηκε για χρόνια στο Λονδίνο στο διπλωματικό σώμα, επικεφαλής του οποίου ήταν ο πατέρας του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ γιατί συνάντησε τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της γυναίκας του αυστριακού πρεσβευτή στην Ελλάδα, έζησε όμως μόνος με την αδελφή του Σοφία όπως επίσης ήταν δεινός χορευτής αλλά και δεινός συζητητής.  Όμως οι εμπειρίες του από τον βρετανικό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή πολιτική, του επέτρεπαν να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να οραματίζεται τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.
Το 1874, δημοσίευσε το περίφημο άρθρο με τίτλο “Τίς Πταίει” και το 1875, έγινε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός, μια θέση που θα κατείχε άλλες εφτά φορές μέχρι το τέλος της ζωής του.  Όνειρο του Χ. Τρικούπη ήταν να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα,  να τη μετατρέψει σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος και για ένα διάστημα φάνηκε ότι θα τα κατάφερνε. Ξεκίνησε μεγαλεπήβολα δημόσια έργα και έκανε ριζικές μεταρρυθμίσεις,  σιδηροδρομικό δίκτυο, κατασκεύασε τη διώρυγα της Κορίνθου, αναδιοργάνωσε το κράτος αλλά δυστυχώς η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να αντέξει και το 1893 κήρυξε πτώχευση. Άφησε την τελευταία του πνοή το 1896 στις Κάννες και ενταφιάστηκε χωρίς επισημότητες, όπως το ήθελε  στον οικογενειακό τάφο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Συνοψίζοντας η κ. Λ. Τριχα αναφέρθηκε στην πολιτική μορφή που δέσποσε αυτή την εποχή αναδιοργάνωσε το κράτος, δημιούργησε θεσμούς, εκσυγχρόνισε το πολιτικό σύστημα και το στράτευμα, θεμελίωσε νέες οικονομικές δομές και κορυφαία δημόσια κτίρια και κυρίως έβαλε το δημοκρατικό πολίτευμα στις βάσεις που του άξιζαν. 
Στην παρουσίαση του βιβλιου ήταν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ε. Δανόπουλος, ο πρώην Υπουργός κ. Α. Ανδριανόπουλος, η κ. Χ. Ζαραφωνίτου και πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησαν του συζητητές.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου