«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Οι προβλέψεις του Νέου Δικαστικού Χάρτη για την Ύδρα

 

Από: tzina.maragou
Προβλέψεις Νέου Δικαστικού Χάρτη για την Ύδρα
Για πολλά χρόνια μέχρι και πριν έναρξη ισχύος του Νόμου για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη, οι πολιτικές υποθέσεις των κατοίκων της Ύδρας υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Αίγινας και του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, ενώ οι ποινικές στο Πταισματοδικείο Σπετσών. Παράλληλα, λειτουργούσε μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς στις Σπέτσες.
Το 2019 ο Δήμος Ύδρας είχε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή και είχε ζητήσει τη δημιουργία Ειρηνοδικείου Ύδρας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απαντήσει τότε ότι δεν είναι εφικτή η δημιουργία Ειρηνοδικείου, λόγω του μικρού αριθμού υποθέσεων των κατοίκων της Ύδρας.
⚖️ Πλέον, με τον Νέο Δικαστικό Χάρτη, το πρώην Ειρηνοδικείο Καλαυρίας (Πόρου) διατηρήθηκε ως Περιφερειακή έδρα Πόρου του Πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο πλέον υπάγονται όλες οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου των κατοίκων της Ύδρας.
⚖️ Στην ίδια Περιφερειακή έδρα υπάγονται και οι υποθέσεις των κατοίκων του Πόρου και της Τροιζηνίας.
⚖️ Οι υποθέσεις των κατοίκων της Αίγινας και του Αγκιστρίου υπάγονται κατευθείαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά.
⚖️ Τέλος, οι υποθέσεις των κατοίκων των Σπετσών υπάγονται πλέον στην Περιφερειακή έδρα Κρανιδίου του Πρωτοδικείου Ναυπλίου.
❓️Είναι ο Νέος Δικαστικός Χάρτης προς όφελος των κατοίκων της Ύδρας και των Δικηγόρων που ασχολούνται με τις υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία των υποθέσεων δεν είναι απαραίτητη η παράσταση των διαδίκων, ενώ όλα τα πιστοποιητικά εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά; Θα μπορούσε να γίνει κάτι για να βελτιωθεί;
📍Παρακαλώ για τις σκέψεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου